Verpleeghuizen

Wij maken uw bewoners met dementie gelukkiger.

Waardoor mantelzorgers en zorgmedewerkers ook gelukkiger worden!

Hoe wij dat doen?

In gesprek met minister Hugo de Jonge (december 2018).

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) zei het al tijdens het Libelle Nieuwscafé als antwoord op onze vraag; "Vrijwilligers zijn onmisbaar". En dat geldt dus ook voor uw verpleeghuis.

Met de vrijwilligers van Het Momentum kiest u naast 'extra handjes' ook voor zingeving en sociale benadering op maat. Iedere vrijwilliger bezorgt zijn/haar bewoner wekelijks extra momenten van gezelligheid en zingeving, op de manier die precies past. Onze vrijwilligers zijn goed opgeleid en betrokken en worden zorgvuldig gematcht met uw bewoners.  Graag springen zij bij om de werkdruk van uw zorgpersoneel te verminderen en de mantelzorger een moment van rust te geven.

Dit zal bijdragen aan een prettige woonomgeving voor de bewoners en een aangename werkomgeving voor de zorgmedewerkers. Ook de betrokken mantelzorger zal opgelucht zijn te weten dat er extra aandacht is voor zijn/haar naaste, wat even rust geeft.

Onze vrijwilligers zorgen voor

  • Zingeving en sociale benadering op maat;
  • Meer tevredenheid bij bewoners;
  • Meer rust op de afdeling;
  • Een aangename werkomgeving voor uw zorgmedewerkers;
  • Ruimte voor andere zaken voor uw zorgmedewerkers, zoals meer aandacht voor andere bewoners;
  • Momenten van rust voor de mantelzorger;
  • Positieve aandacht voor uw woonzorgcentrum;
  • Positieve verhalen die de beeldvorming over de zorg positief kunnen beïnvloeden.

Landelijke erkenning

Dat onze aanpak werkt, blijkt uit de diverse vormen van erkenning, regionaal en landelijk, zoals de toekenning van de Anneke van der Plaats Award 2019 en een Nationale vrijwilligersprijs 2021!

Bijzondere activiteiten

Naast de matches verzorgt Het Momentum ook bijzondere activiteiten, waaraan op dat moment behoefte is binnen een deelnemend verpleeghuis. Hiervoor werken we samen met vrijwilligers, particulieren en diverse bedrijven. Lees hier meer over deze mooie acties!

Geef meer aandacht en tijd aan mensen met dementie.

Volgens Stichting Alzheimer Nederland lijden in Nederland ruim 270.000 mensen aan dementie, een verzamelnaam voor ca. 50 verschillende ziektes, waaronder alzheimer. Ruim 70.000 patiënten wonen in verpleeg- of verzorgingshuizen.

Door te dwalen of te roepen kan een bewoner grote onrust veroorzaken in een zorginstelling. Afleiding doet dan wonderen. Deze mensen met dementie hebben veel individuele zorg en aandacht nodig, voor zij zich prettig en rustig voelen.

De dagelijkse praktijk leert dat er helaas in veel zorginstellingen te weinig capaciteit is om alle bewoners met dementie goed te begeleiden. Zorgverleners en mantelzorgers zijn al (te) drukbezet.

De vraag naar zorg op maat is enorm. De potentiële bewoners en/of hun mantelzorgers maken een weloverwogen keuze voor de beste mogelijkheden. Laat daarom Stichting Het Momentum uw verpleeghuis verder excelleren met nog meer persoonlijke aandacht. Als winnaar van de Anneke van der Plaats Award 2019 weten wij waar behoefte aan is en vullen we dat nauwkeurig in, met onze goed opgeleide vrijwilligers. Wij helpen u graag, omdat er nog zoveel wél kan!

Wat kan er nog wél?

Hoe mooi zou het zijn als een zorgvuldig gematchte vrijwilliger geregeld met een bewoner gaat wandelen. Of een kaartje legt, foto's kijkt, de krant leest of een gesprek voert over een gezamenlijke interesse, beroep, etc. Gewoon kijken wat nog kan en dat samen doen! Op die manier zullen bewoners gelukkiger worden en tegelijkertijd minder onrust veroorzaken. Goed voor de hele afdeling!

Quote_icon_FFFFFF
Meike Smits
Specialist ouderengeneeskunde Ananz Wonen, Welzijn, Zorg

Top Sylvia, dat wat jij, met jouw persoonlijke ervaringen, met Het Momentum tot stand brengt in de zorg voor mensen met dementie.

Quote_icon_FFFFFF
Jessie Thijssen
Teamleider Akert Ananz Wonen, Welzijn, Zorg

Het Momentum is een mooi vrijwilligersinitiatief. Ik ben er trots op dat het als eerste bij ons op locatie Akert wordt vormgegeven. Ik zie het dagelijks; het zijn de kleine dingen en de extra aandacht die het doen!

Quote_icon_FFFFFF
Antoinette van der Linden
Mantelzorgster

Bedankt Sylvia, voor je geweldige inzet. Het Momentum is echt iets moois!

Quote_icon_FFFFFF
Corine van Overbeek
Huiskamerassistente Ananz Wonen, Welzijn, Zorg

Dit is werkelijk zo'n mooi project, met hart en ziel tot stand gekomen. Waarbij de bewoner zich weer gekend en erkend zal voelen. Ik verwacht dat er veel mensen geraakt gaan worden.

Quote_icon_FFFFFF
Marion van Zoom
Voormalig MBA Directeur Ananz Wonen, Welzijn, Zorg

Het is heel waardevol te zien dat met deze vorm van één op één aandacht van Het Momentum nog altijd mooi contact mogelijk is. 

Quote_icon_FFFFFF
Annekie Dunnink
Verzorgende IG Zorgcombinatie Noorderboog

Dit is echt geweldig! Goed over nagedacht ook door scholing te geven! Echt een top project voor het (pg)verpleeghuis! Een perfect middel in de strijd tegen eenzaamheid!

Quote_icon_FFFFFF
Trude Nijhoff
Vrijwilligster

Ik geniet van de hartverwarmende momenten, die je als vrijwilliger van Het Momentum zomaar kunt meemaken!

Quote_icon_FFFFFF
Lia Marcussen
Mantelzorgster

Het is jammer dat jullie (nog) zo ver weg zitten, hadden jullie maar onderdelen in de Randstad. Dat zou helemaal top zijn voor mijn vader. Ik volg jullie wel, leer er een hoop van als mantelzorgster!

Quote_icon_FFFFFF
Jury rapport
Anneke van der Plaats Award 2019

Wat de jury betreft is er bij Ananz in samenwerking met Het Momentum een prachtig initiatief ontstaan, waarbij vrijwilligers worden ingezet in de zorg voor mensen met dementie.

Wat we doen

Onze diensten zijn op maat en iedere zorginstelling kan zelf bepalen van welke diensten zij gebruik wil maken. Elke match wordt verzorgd door een professional van de zorginstelling in nauw overleg met de mantelzorger, zodat we er zeker van zijn dat we de best mogelijke match maken! Bij elke match gaan we uit van wat er nog wél kan en zoeken we naar zingeving en sociale benadering, waar mogelijk.

 

Vrijwilligers werven

Wij werven lokaal uw benodigde vrijwilligers en zoeken gericht, op basis van gemeenschappelijke interesses, een gezamenlijke hobby, etc. Dit verhoogt de kans dat er een persoonlijke band ontstaat met de bewoner met mogelijk nog wat herkenning en vertrouwen.

Vrijwilligers voorbereiden en begeleiden

Wij bereiden onze vrijwilligers voor in 2 korte workshops en een praktijkonderdeel. De workshops zijn ontwikkeld met eigen materiaal van Het Momentum en worden gegeven door een bevoegd docent. Na de match organiseren we diverse intervisie- en terugkomavonden. We zijn op regelmatige basis aanwezig in het huis voor een vragenuurtje of overleg, als iemand daar behoefte aan heeft. Uiteraard zijn we altijd per mail of telefoon bereikbaar voor vragen. Daarnaast verzorgen we een maandelijkse nieuwsbrief, waarin we ervaringen en tips bespreken voor vrijwilligers in hun omgang met iemand met dementie. Waar mogelijk verzorgen we in samenwerking met de zorginstelling optioneel extra workshops, die onze vrijwilligers nog meer 'bagage' verschaffen voor hun omgang met bewoners met dementie. Ook begeleiden we uw professionals bij de opstart en waar nodig, ook tijdens het project. Uiteraard zijn wij ook bereid aanvullende cursussen te verzorgen voor uw andere vrijwilligers, indien daar behoefte aan is.

Inspireren en informeren

Met onze landelijke communicatie on- en offline van mooie verhalen uit de praktijk proberen we zoveel mogelijk mensen te inspireren en te enthousiasmeren. Voor de zorg, voor vrijwilligerswerk, voor het aanvragen van een maatje, voor uw zorginstelling. Onze blogs zijn gemakkelijk te delen via uw eigen social media. Met al deze kanalen werken we voortdurend aan meer aandacht voor mensen die dat nodig hebben!

Projectplan

We schrijven een projectplan op maat waarin we onze doelen vastleggen. 

Project begeleiding

We begeleiden uw professionals die het project binnen uw zorginstelling gaan vormgeven.

Vrijwilligers werven

In nauwe samenwerking met uw vrijwilligerscoördinator werven wij vrijwilligers in de regio.

Informatie avonden

We organiseren informatieavonden voor vrijwilligers en mantelzorgers in nauwe samenwerking met uw medewerkers.

 

NB in de coronatijd kiezen we voor een wervingsvlog online. Deze is momenteel in ontwikkeling.

Voorbereidingsmateriaal

In samenwerking met uw medewerkers zorgen we voor het materiaal en de voorbereiding (2 avonden en een dagdeel stage/kennismaken) van vrijwilligers. Zij sluiten de cursus af met een certificaat.

NB in de coronatijd kiezen we voor een e-learning module. 

Begeleiding vrijwilligers

We begeleiden onze vrijwilligers met intervisiebijeenkomsten, een regulier koffieuurtje voor vragen en overleg en een regelmatige online nieuwsbrief met casussen en tips. Ook verzorgen we geregeld extra workshops over bijzondere onderwerpen. Daarnaast zijn we altijd bereikbaar voor vragen of suggesties.

Communicatie

In samenwerking met uw medewerkers  zorgen wij voor in- en externe communicatie (persberichten, wervingsmateriaal, nieuwsbrieven, blogs, website, Facebook, etc.). Onze blogs en vlogs zijn ook eenvoudig via eigen social media te delen!

Bijzondere activiteiten

Naast onze persoonlijke matches proberen we ook geregeld grotere groepen bewoners tegelijk te bereiken met onze bijzondere activiteiten. En ook onze #Tillwemeetagain vlogactie tijdens de sluiting met de coronacrisis behoort zeker tot onze bijzondere activiteiten!

Subsidie

Indien gewenst verzorgen we de subsidieaanvraag bij het Oranje Fonds, indien uw zorginstelling daarvoor in aanmerking komt.

Wat zijn de kosten?

Stichting Het Momentum werkt transparant en tegen een maatschappelijk tarief. We vragen een eenmalig bedrag per match. Dat is inclusief werving, voorbereiden, voorstellen en begeleiding van de vrijwilligers. Dit bedrag wordt aan het verpleeghuis in rekening gebracht als de match is gemaakt.

Subsidie?

Waarschijnlijk komt uw organisatie ook in aanmerking voor een subsidie om deze kosten te dragen. We onderzoeken graag met u de mogelijkheden en kunnen voor u de aanvraag verzorgen.

Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg

Omdat Het Momentum activiteiten biedt die gericht zijn op het welzijn en welbevinden van cliënten en die helpen om de laatste levensfase zo aangenaam mogelijk te maken, zijn volgens diverse verpleeghuizen de extra gelden die beschikbaar worden gesteld via het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg inzetbaar als financiering.

Meer weten?

Wilt u weten wat de kosten zijn voor uw specifieke aanvraag? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.