Verpleeghuizen

Wij maken uw bewoners gelukkiger.

Waardoor mantelzorgers en zorgmedewerkers ook gelukkiger worden!

Met de juiste aandacht en afleiding

De dagelijkse praktijk leert dat er helaas in veel verpleeghuizen te weinig capaciteit is om alle bewoners goed te begeleiden. Daarom wordt er steeds meer een beroep gedaan op het informele nerwerk van de bewoner. Naast de hulp van mantelzorgers en vrijwilligers op de afdeling kunt u daarbij ook denken aan de 1 op 1 inzet van Momentum vrijwilligers.

Een uurtje per week

Wij werven de vrijwilligers die u zoekt en leiden hen op voor de perfecte match met uw bewoners. Onze vrijwilligers bezoeken 'hun' bewoners minimaal een uurtje per week. De praktijk leert dat dit uurtje vaak wat langer wordt of meerdere malen in de week wordt herhaald. Op deze manier genieten uw bewoners van een extra uurtje zingeving en sociale benadering waar mogelijk én ontlasten we de mantelzorger en zorgmedewerkers, zodat zij zich in die tijd op andere zaken kunnen richten.

 

Bijzondere activiteiten

Onze groepsactiviteiten die we organiseren met ondernemers of particulieren, die iets anders willen doen dan een uurtje per week, worden steeds meer een begrip in de verpleeghuizen. Kijk hier voor meer informatie!

 

Landelijke erkenning

De resultaten van Het Momentum worden ook landelijk erkend. Zo wonnen wij onder meer de Anneke van der Plaats Award 2019 en de Nationale vrijwilligersprijzen Lokale Initiatieven 2021. Wij zijn er trots op dat we deze mooie prijzen konden winnen dankzij de geweldige samenwerking met de deelnemende verpleeghuizen en natuurlijk dankzij onze betrokken en enthousiaste vrijwilligers.

Wat kan er nog wél?

Hoe mooi zou het zijn als een goed voorbereide en zorgvuldig gematchte vrijwilliger geregeld met een bewoner gaat wandelen. Of een kaartje legt, foto's kijkt, de krant leest of een gesprek voert over een gezamenlijke interesse, beroep, etc. Gewoon kijken wat nog kan en dat samen doen! Op die manier zullen bewoners gelukkiger worden en tegelijkertijd minder onrust veroorzaken. Goed voor de hele afdeling!

Quote_icon_FFFFFF
Meike Smits
Specialist ouderengeneeskunde Ananz Wonen, Welzijn, Zorg

Top Sylvia, dat wat jij, met jouw persoonlijke ervaringen, met Het Momentum tot stand brengt in de zorg voor mensen met dementie.

Quote_icon_FFFFFF
Jessie Thijssen
Teamleider Akert Ananz Wonen, Welzijn, Zorg

Het Momentum is een mooi vrijwilligersinitiatief. Ik ben er trots op dat het als eerste bij ons op locatie Akert wordt vormgegeven. Ik zie het dagelijks; het zijn de kleine dingen en de extra aandacht die het doen!

Quote_icon_FFFFFF
Antoinette van der Linden
Mantelzorgster

Bedankt Sylvia, voor je geweldige inzet. Het Momentum is echt iets moois!

Quote_icon_FFFFFF
Corine van Overbeek
Huiskamerassistente Ananz Wonen, Welzijn, Zorg

Dit is werkelijk zo'n mooi project, met hart en ziel tot stand gekomen. Waarbij de bewoner zich weer gekend en erkend zal voelen. Ik verwacht dat er veel mensen geraakt gaan worden.

Quote_icon_FFFFFF
Marion van Zoom
Voormalig MBA Directeur Ananz Wonen, Welzijn, Zorg

Het is heel waardevol te zien dat met deze vorm van één op één aandacht van Het Momentum nog altijd mooi contact mogelijk is. 

Quote_icon_FFFFFF
Annekie Dunnink
Verzorgende IG Zorgcombinatie Noorderboog

Dit is echt geweldig! Goed over nagedacht ook door scholing te geven! Echt een top project voor het (pg)verpleeghuis! Een perfect middel in de strijd tegen eenzaamheid!

Quote_icon_FFFFFF
Trude Nijhoff
Vrijwilligster

Ik geniet van de hartverwarmende momenten, die je als vrijwilliger van Het Momentum zomaar kunt meemaken!

Quote_icon_FFFFFF
Lia Marcussen
Mantelzorgster

Het is jammer dat jullie (nog) zo ver weg zitten, hadden jullie maar onderdelen in de Randstad. Dat zou helemaal top zijn voor mijn vader. Ik volg jullie wel, leer er een hoop van als mantelzorgster!

Quote_icon_FFFFFF
Jury rapport
Anneke van der Plaats Award 2019

Wat de jury betreft is er bij Ananz in samenwerking met Het Momentum een prachtig initiatief ontstaan, waarbij vrijwilligers worden ingezet in de zorg voor mensen met dementie.

In gesprek met minister Hugo de Jonge (december 2018).

Wat doen wij?

De hoofdactiviteiten van Het Momentum bestaan uit:

Werven

Wij werven lokaal uw benodigde vrijwilligers en zoeken gericht, op basis van gemeenschappelijke interesses, een gezamenlijke hobby, etc. Dit verhoogt de kans dat er een persoonlijke band ontstaat met de bewoner met mogelijk nog wat herkenning en vertrouwen.

Voorbereiden en begeleiden

Wij bereiden onze vrijwilligers voor in 2 korte workshops en een praktijkonderdeel. De workshops zijn ontwikkeld met eigen materiaal van Het Momentum en worden gegeven door een bevoegd docent. Na de match organiseren we diverse intervisie- en terugkomavonden. We zijn op regelmatige basis aanwezig in het huis voor een vragenuurtje of overleg, als iemand daar behoefte aan heeft.

Inspireren en informeren

Met onze landelijke communicatie on- en offline van mooie verhalen uit de praktijk proberen we zoveel mogelijk mensen te inspireren en te enthousiasmeren. Voor de zorg, voor vrijwilligerswerk, voor bijzondere activiteiten binnen zo veel mogelijk verpleeghuizen.

Projectplan

We schrijven een projectplan op maat waarin we onze doelen vastleggen. 

Project begeleiding

We begeleiden uw professionals die het project binnen uw verpleeghuis gaan vormgeven.

Vrijwilligers werven

In nauwe samenwerking met uw vrijwilligerscoördinator werven wij vrijwilligers in de regio op basis van gemeenschappelijke interesse of een gezamenlijke achtergrond.

Informatie avonden

We organiseren diverse informatieavonden in uw verpleeghuis voor vrijwilligers, mantelzorgers en zorgmedewerkers.

Voorbereidende workshops

Wij verzorgen de voorbereiding van vrijwilligers tijdens 2 avonden en een uurtje kennismaken op de afdeling. We gaan in op wat dementie is en wat je kunt verwachten als vrijwilliger. Ook krijgen de vrijwilligers veel tips over wat ze nog kunnen doen met iemand met dementie. Een korte kennismaking op de afdeling hoort bij de voorbereiding. Onze vrijwilligers sluiten de cursus af met een certificaat. 

Begeleiding vrijwilligers

We begeleiden onze vrijwilligers met intervisiebijeenkomsten, een regulier koffieuurtje voor vragen en overleg en een regelmatige online nieuwsbrief met casussen en tips. Ook verzorgen we geregeld extra workshops over bijzondere onderwerpen. Daarnaast zijn we altijd bereikbaar voor vragen of suggesties.

Communicatie

In samenwerking met uw medewerkers  zorgen wij voor in- en externe communicatie in uw huisstijl (persberichten, wervingsmateriaal, nieuwsbrieven, blogs, website, Facebook, etc.). Onze blogs en vlogs zijn ook eenvoudig via eigen social media te delen!

Bijzondere activiteiten

Naast onze persoonlijke matches proberen we ook geregeld grotere groepen bewoners tegelijk te bereiken met onze bijzondere activiteiten. En ook onze #Tillwemeetagain vlogactie tijdens de sluiting van de verpleeghuizen met de coronacrisis behoort zeker tot onze bijzondere activiteiten!

Inspireren

Met de mooie verhalen uit de praktijk proberen wij zo veel mogelijk mensen te bereiken, zodat er steeds meer mensen de weg naar de mensen in het verpleeghuis weten te vinden. Onze boodschap luidt daarbij altijd: 'Omdat er nog zoveel wél kan!'

Wat zijn de kosten?

Stichting Het Momentum werkt transparant en tegen een maatschappelijk tarief. We vragen een eenmalig bedrag per match. Dat is inclusief werving, voorbereiden, voorstellen en begeleiding van de vrijwilligers.

 

Subsidie?

Mogelijk komt uw organisatie in aanmerking voor een subsidie om deze kosten te dragen. We onderzoeken graag met u de mogelijkheden en kunnen eventueel ook namens u de aanvraag verzorgen.

Meer weten?

Wilt u weten wat de kosten zijn voor uw specifieke aanvraag? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.