Verpleeghuizen

Wij maken uw bewoners gelukkiger.

Waardoor mantelzorgers en zorgmedewerkers ook gelukkiger worden!

Met de juiste aandacht en afleiding

De dagelijkse praktijk leert dat er helaas in veel verpleeghuizen te weinig capaciteit is om alle bewoners goed te begeleiden. Daarom wordt er steeds meer een beroep gedaan op het informele nerwerk van de bewoner. Naast de hulp van mantelzorgers en vrijwilligers op de afdeling kunt u daarbij ook denken aan de 1 op 1 inzet van Momentum vrijwilligers.

Een uurtje per week

Wij werven de vrijwilligers die u zoekt en leiden hen op voor de perfecte match met uw bewoners. Onze vrijwilligers bezoeken 'hun' bewoners minimaal een uurtje per week. De praktijk leert dat dit uurtje vaak wat langer wordt of meerdere malen in de week wordt herhaald. Op deze manier genieten uw bewoners van een extra uurtje zingeving en sociale benadering waar mogelijk én ontlasten we de mantelzorger en zorgmedewerkers, zodat zij zich in die tijd op andere zaken kunnen richten.

 

Bijzondere activiteiten

Onze groepsactiviteiten die we organiseren met ondernemers of particulieren, die iets anders willen doen dan een uurtje per week, worden steeds meer een begrip in de verpleeghuizen. Kijk hier voor meer informatie!

 

Landelijke erkenning

De resultaten van Het Momentum worden ook landelijk erkend. Zo wonnen wij onder meer de Anneke van der Plaats Award 2019 en de Nationale vrijwilligersprijzen Lokale Initiatieven 2021. Wij zijn er trots op dat we deze mooie prijzen konden winnen dankzij de geweldige samenwerking met de deelnemende verpleeghuizen en natuurlijk dankzij onze betrokken en enthousiaste vrijwilligers.

Wat kan er nog wél?

Hoe mooi zou het zijn als een goed voorbereide en zorgvuldig gematchte vrijwilliger geregeld met een bewoner gaat wandelen. Of een kaartje legt, foto's kijkt, de krant leest of een gesprek voert over een gezamenlijke interesse, beroep, etc. Gewoon kijken wat nog kan en dat samen doen! Op die manier zullen bewoners gelukkiger worden en tegelijkertijd minder onrust veroorzaken. Goed voor de hele afdeling!

In gesprek met minister Hugo de Jonge (december 2018).

Wat doen wij?

De hoofdactiviteiten van Het Momentum bestaan uit:

Werven

Wij werven lokaal uw benodigde vrijwilligers en zoeken gericht, op basis van gemeenschappelijke interesses, een gezamenlijke hobby, etc. Dit verhoogt de kans dat er een persoonlijke band ontstaat met de bewoner met mogelijk nog wat herkenning en vertrouwen.

Voorbereiden en begeleiden

Wij bereiden onze vrijwilligers voor in 2 korte workshops en een praktijkonderdeel. De workshops zijn ontwikkeld met eigen materiaal van Het Momentum en worden gegeven door een bevoegd docent. Na de match organiseren we diverse intervisie- en terugkomavonden. We zijn op regelmatige basis aanwezig in het huis voor een vragenuurtje of overleg, als iemand daar behoefte aan heeft.

Inspireren en informeren

Met onze landelijke communicatie on- en offline van mooie verhalen uit de praktijk proberen we zoveel mogelijk mensen te inspireren en te enthousiasmeren. Voor de zorg, voor vrijwilligerswerk, voor bijzondere activiteiten binnen zo veel mogelijk verpleeghuizen.

Wat zijn de kosten?

Stichting Het Momentum werkt transparant en tegen een maatschappelijk tarief. We vragen een eenmalig bedrag per match. Dat is inclusief werving, voorbereiden, voorstellen en begeleiding van de vrijwilligers.

 

Subsidie?

Mogelijk komt uw organisatie in aanmerking voor een subsidie om deze kosten te dragen. We onderzoeken graag met u de mogelijkheden en kunnen eventueel ook namens u de aanvraag verzorgen.

Meer weten?

Wilt u weten wat de kosten zijn voor uw specifieke aanvraag? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.