Wat kan je doen ...

Workshops mantelzorgers

Mantelzorgers die zich gehoord voelen, zijn van onschatbare waarde in de zorgketen.

Het programma

De workshops worden verzorgd door Sylvia Eickholt, bestuursvoorzitter van Het Momentum en voorheen mantelzorger voor haar moeder.

 • 2 bijeenkomsten van elk 1,5 uur.
 • Tijd in overleg.
 • Locatie in overleg.

Aan bod komen:

 • Korte introductie van de verschillende fasen van dementie
 • Uitleg waar bepaald gedrag vandaan komt en hoe je daarmee omgaat
 • Visie van Het Momentum
 • Contact maken: horen/zien/spreken
 • Veel praktijkvoorbeelden
 • Veel suggesties voor activiteiten
 • Hoe ga je als mantelzorger om met vrijwilliger en/of zorgmedewerker?
 • Alle ruimte voor vragen en het uitwisselen van ervaringen
 • Met certificaten van deelname

Waarom

Aandacht voor mantelzorgers voorkomt extra druk op formele zorg.

Veel mantelzorgers voelen zich tijdens het ziekteproces van hun dierbare steeds eenzamer. Vaak begrijpen zelfs familie en vrienden hun drang niet om hun dierbare zoveel mogelijk bij te staan en zeggen daardoor goedbedoelde dingen die pijn doen. Daardoor kan het onbegrip gaandeweg veranderen in ongeduld en belandt de mantelzorger steeds meer in een isolement. Moegestreden, teleurgesteld, verdrietig, onbegrepen, waardoor uitputting op de loer ligt. Dat maakt de samenwerking met andere betrokkenen er niet beter en eenvoudiger op. En dat terwijl mantelzorgers een onmisbare schakel zijn in het zorgproces!

Te vaak worden dit soort situaties veroorzaakt omdat de mantelzorger zich niet gehoord voelt. In onze workshops is hier volop aandacht en herkenning voor. Onze bijeenkomsten omvatten veel ruimte voor het delen van ervaringen en van praktische weetjes rondom dementie. Zodat mantelzorgers weer gesterkt door kunnen en zo ook de zorgmedewerkers kunnen ontlasten.

Voor wie

Verpleeghuizen & gemeentes

Onze workshops voor mantelzorgers zijn speciaal ontwikkeld voor verpleeghuizen en gemeentes en onderdeel van het workshop programma ‘Wat kan er nog wél’.

Vol praktische handvatten en inspirerende verhalen.​

Gebaseerd op eigen ervaring uit de praktijk.

Inzicht in de werking van je hersenen als je dementie hebt.

Tips over samenwerken met zorgmedewerkers en vrijwilligers.

Samen zoeken naar oplossingen of 'omgaan met-methodes'.

Ervaringen uitwisselen met andere mantelzorgers.

Wat zegt men over onze workshops?

Hoe werkt het?

Onze workshops voor mantelzorgers organiseren wij altijd in samenwerking met verpleeghuizen of gemeentes. Graag komen we met hen in contact om de mogelijkheden te bespreken.
Ben je mantelzorger? Vraag het verpleeghuis of de gemeente bij jou in de buurt of zij al mee doen of mee willen doen met Het Momentum.
Contact opnemen

Neem contact op via de website, e-mail of telefonisch.

Kennismaken

Tijdens een persoonlijk gesprek maken we nader kennis en bespreken we de voordelen en mogelijkheden van onze workshops in meer detail. En hoe het allemaal werkt.

Voorstel

Aan de hand van de wensen die je hebt, maken we een (financieel) voorstel voor de uitrol van ons workshop programma of een enkele workshop. Maatwerk is mogelijk.

Programma bepalen

Als je besluit om met ons te gaan samenwerken, bepalen we de locatie, datum en tijd van de workshop(s) en bepalen we de inhoudelijke aspecten.

Uitnodigingen versturen

Per workshop nodig je 10 mantelzorgers uit om deel te nemen. Eventueel doen wij dit voor je.

Opleiding & Certificaat

De mantelzorgers volgen de workshop(s). Na afronding ontvangen zij een certificaat.

Veelgestelde vragen

De workshops zijn samengesteld door Sylvia Eickholt, ervaringsdeskundige die 8,5 jaar voor haar moeder met dementie zorgde. Zowel thuis als in het verpleeghuis. Tijdens deze periode is zij het inmiddels meerdere malen landelijk onderscheiden vrijwilligerscollectief Het Momentum gestart, dat zorgt voor opgeleide en gemotiveerde vrijwilligers voor persoonlijke matches met bewoners in diverse verpleeghuizen en voor inspiratie over wat er nog allemaal wél kan. Zo heeft Sylvia de narigheid en het verdriet uiteindelijk omgezet naar iets positiefs. En dat is ook de positieve boodschap van deze workshops. Naast te luisteren naar de persoonlijke ervaringen en daarin mee te denken, is er ook ruimte voor mooie voorbeelden van het moois dat nog wél kan, ondanks dementie en zorgnoodzaak.

Zo vaak als nodig. Je geeft aan wanneer je een workshop nodig hebt en die gaan we verzorgen.

De workshops worden verzorgd door Sylvia Eickholt, bestuursvoorzitter van Het Momentum en voorheen mantelzorger voor haar moeder.

Stuur een mail of gebruik het contactformulier voor de kostenopgave en vermeld je specifieke wensen qua datum, aantal deelnemers en locatie. De kostenopgave komt dan z.s.m. jouw kant op.

Waarom

Want er kan nog zoveel wél!

Contact

Bel zelf

Bestuurslid Het Momentum Sylvia Eickholt

Akert 64 – 5664 RJ Geldrop

Word gebeld omdat ...

Hoofdmenu

Volg ons

Schrijf je in en ontvang onze mooie verhalen, nieuws en activiteiten automatisch per e-mail.

Deze website maakt gebruik van “cookies” (tekstbestandjes die op jouw computer worden geplaatst) om de website te laten functioneren, de website te helpen analyseren om onze dienstverlening te verbeteren of voor marketing doeleinden.

Privacybeleid