Wat kan je doen ...

Pak het Momentum

Workshop programma

Waarom

Workshops Pak Het Momentum

Omdat alles begint met goed contact!

Ons vrijwilligerscollectief bevestigt ons voortdurend dat er nog zoveel wél kan, ondanks dementie. Ook ervaren we dat de samenwerking tussen formele en informele zorg steeds belangrijker wordt! Daarom zijn we in 2024 gestart met 3 x 2 Pak Het Momentum workshops, waarin vooral contact met alle betrokkenen belangrijk is:

Pak het Momentum

Workshop programma

De 6 workshops worden verzorgd door Sylvia Eickholt, bestuursvoorzitter van Het Momentum en voorheen mantelzorger voor haar moeder. Het zijn praktische, interactieve workshops met aandacht voor herkenbare situaties van nu, in thuis- en verpleeghuiszorg. 

 • 2 bijeenkomsten van elk 1,5 – 2 uur per doelgroep.
 • Data en tijden in overleg.
 • Locatie in overleg.
 • In samenwerking met verpleeghuizen en gemeentes. 

Vanuit het perspectief van vrijwilligers, mantelzorgers en zorgmedewerkers komen o.a. aan bod:

 • Wat is dementie?

 • Wat kan er nog wél?

 • Hoe ga je om met onbegrepen gedrag?

 • Hoe maak je contact?

 • Kunnen we het welzijn nog positief beïnvloeden?

 • Hoe werk je samen met anderen voor de beste zorg?

 • Veel praktijkvoorbeelden.
 • Veel suggesties voor activiteiten.
 • Hoe neem je uiteindelijk afscheid van iemand met dementie?
 • Alle ruimte voor vragen en het uitwisselen van ervaringen.
 
Uniek lesmateriaal
Deelnemers van de workshops ontvangen de ‘Pak Het Momentum’ kaart. Deze kan worden gebruikt voor een kort moment van bezinning / herkenning, vooraf aan het contact met iemand met dementie.

Voor wie

Verpleeghuizen & gemeentes

Wij verzorgen onze workshops in nauwe samenwerking met verpleeghuizen en gemeentes.

Vol praktische handvatten en inspirerende verhalen.​

Gebaseerd op eigen ervaring uit de praktijk.

Inzicht in de werking van je hersenen als je dementie hebt.

Samen met elkaar zoeken naar oplossingen of 'omgaan met-methodes'.

Ervaringen uitwisselen met andere deelnemers.

Wat zegt men over onze workshops?

Hoe werkt het?

Ben je hier namens een verpleeghuis of gemeente en wil je ook graag onze workshops organiseren? Hieronder leggen we uit hoe dat werkt.
Contact opnemen

Neem contact op via de website, e-mail of telefonisch.

Kennismaken

Tijdens een persoonlijk gesprek maken we nader kennis en bespreken we de voordelen en mogelijkheden van onze workshops in meer detail. En hoe het allemaal werkt.

Voorstel

Aan de hand van de wensen die je hebt, maken we een (financieel) voorstel voor de uitrol van ons workshop programma of een enkele workshop. Maatwerk is mogelijk.

Programma bepalen

Als je besluit om met ons te gaan samenwerken, bepalen we de locatie, datum en tijd van de workshop(s) en bepalen we de inhoudelijke aspecten.

Werving/uitnodigingen versturen

Per workshop nodig je 10 deelnemers uit om deel te nemen. Eventueel doen wij dit voor je of verzorgen we de werving via diverse online campagnes en foldermateriaal.

Opleiding & Certificaat

De deelnemers volgen de workshop(s). Optioneel ontvangen zij na afronding een certificaat, digitaal of op papier.

Veelgestelde vragen

De workshops zijn samengesteld door Sylvia Eickholt, ervaringsdeskundige die 8,5 jaar voor haar moeder met dementie zorgde. Zowel thuis als in het verpleeghuis. Tijdens deze periode is zij het inmiddels meerdere malen landelijk onderscheiden vrijwilligerscollectief Het Momentum gestart, dat zorgt voor opgeleide en gemotiveerde vrijwilligers voor persoonlijke matches met bewoners in diverse verpleeghuizen en voor inspiratie over wat er nog allemaal wél kan. Zo heeft Sylvia de narigheid en het verdriet uiteindelijk omgezet naar iets positiefs. En dat is ook de positieve boodschap van deze workshops. Naast te luisteren naar de persoonlijke ervaringen en daarin mee te denken, is er ook ruimte voor mooie voorbeelden van het moois dat nog wél kan, ondanks dementie en zorgnoodzaak.

Zo vaak als nodig. Je geeft aan wanneer je een workshop nodig hebt en die gaan we verzorgen.

De workshops worden verzorgd door Sylvia Eickholt, bestuursvoorzitter van Het Momentum en voorheen mantelzorger voor haar moeder.

Stuur een mail of gebruik het contactformulier voor de kostenopgave en vermeld je specifieke wensen qua datum, aantal deelnemers en locatie. De kostenopgave komt dan z.s.m. jouw kant op.

Doorgaans verzorgt het deelnemende verpleeghuis of  gemeente de uitnodigingen en aanmeldingen. Soms is er echter een open inschrijving voor inwoners van een deelnemende gemeente, zoals bij de workshops voor mantelzorgers in Geldrop-Mierlo.

Bij een open inschrijving kijk je op deze website naar  de mogelijkheden en locaties en meld je je aan via het aanmeldformulier op die webpagina. Je ontvangt daarna altijd een reactie in de mail.

Dat klopt. Zowel vrijwilligers, als mantelzorgers, als zorgmedewerkers krijgen ieder 2 eigen workshops vanuit hun eigen perspectief.

Waarom

Want er kan nog zoveel wél!

Contact

Bel zelf

Bestuurslid Het Momentum Sylvia Eickholt

Akert 64 – 5664 RJ Geldrop

Word gebeld omdat ...

Hoofdmenu

Volg ons

Schrijf je in en ontvang onze mooie verhalen, nieuws en activiteiten automatisch per e-mail.

Deze website maakt gebruik van “cookies” (tekstbestandjes die op jouw computer worden geplaatst) om de website te laten functioneren, de website te helpen analyseren om onze dienstverlening te verbeteren of voor marketing doeleinden.

Privacybeleid