# Blog

Winnaar én verliezer binnen 24 uur!

“En de winnaar is….. Ananz/Het Momentum!” Wat waren we trots op onze vrijwilligers toen we na een spannende nominatieronde samen met Ananz werden gekozen als winnaars van de Anneke van der Plaats Award 2019! Wij vonden het een eer om mevrouw van der Plaats na de uitreiking te mogen ontmoeten. Wat heeft zij veel betekend voor de omgang en zorg voor mensen met dementie. Met de door haar uitgewerkte ‘Brein Omgeving Methodiek’ is de zorg en daginvulling voor mensen met dementie de afgelopen jaren sterk verbeterd. Wij zijn dan ook zeer trots dat ons collectief samen met Ananz haar award mocht ontvangen, omdat ons project past binnen haar visie over de omgang met mensen met dementie.

Schril contrast

Het was een feestelijke dag en wat werden we in het zonnetje gezet! In de zaal, online en later ook thuis. We hebben ervan genoten. Hoe schril was het contrast toen die nacht ons hondje heel ziek werd en die volgende morgen overleed. Terwijl die dag de bloemen en felicitaties nog binnenstroomden voor het winnen van de award, namen wij intens verdrietig afscheid van ons kleine dappere mannetje, dat ook nog zoveel heeft betekend voor mijn moeder en haar medebewoners.

Zo veel emoties

Zoveel emoties binnen 24 uur. Dat gaat ons heel wat tijd kosten om alles te verwerken. Maar ik weet inmiddels (helaas) uit ervaring dat we ook dit verlies en alle bijbehorende emoties weer zullen verwerken. Na verloop van tijd kunnen we al die gevoelens beredeneren en komt er weer plaats voor nieuwe emoties. En daarvoor kunnen we ons gelukkig prijzen want niet iedereen kan dat nog. Mensen met dementie beschikken immers na verloop van tijd alleen nog maar over het emotionele brein en kunnen niets meer beredeneren. Hun emoties hebben dus de overhand.

Empathie als contactmogelijkheid

Ik heb nu ook weer zelf mogen ervaren hoe fijn het is als mensen rekening houden met je emoties. Empathie, betrokkenheid en begrip helpen echt. En dat is ook wat wij terughoren van onze vrijwilligers. Zij zien de reacties van de bewoner in wie zij zich wekelijks verplaatsen. Vaak krijgen ze echt een dankbare blik, een glimlach, rust of gewoon een ‘dank je wel’ tijdens hun wekelijkse bezoekjes.

En de winnaars zijn…

Wij hopen dat zo veel mogelijk mensen met dementie uiteindelijk de échte winnaars worden van alle initiatieven, die worden ondernomen. Zoals de mooie projecten van onze medegenomineerden en al die andere projecten, waarvoor zoveel mensen zich inspannen. Hierdoor wordt hopelijk de kwaliteit van leven van mensen met dementie steeds meer verbeterd. En dat is echt de allermooiste overwinning die we met zijn allen kunnen behalen!

 

 

DEEL DIT VERHAAL
Facebook
LinkedIn
E-mail
WhatsApp

Lees meer

Maandelijks schrijf ik voor het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport een blog ...

Eenmaal per kwartaal schrijf ik een blog voor het Summa project ‘Samen Slim ...

Blijf ons volgen!

Schrijf je in en ontvang onze mooie verhalen, nieuws en activiteiten automatisch per e-mail.

Hoofdmenu

Contact

Bel zelf

Bestuurslid Het Momentum Sylvia Eickholt

Akert 64 – 5664 RJ Geldrop

Word gebeld omdat ...

Volg ons

Schrijf je in en ontvang onze mooie verhalen, nieuws en activiteiten automatisch per e-mail.

Deze website maakt gebruik van “cookies” (tekstbestandjes die op jouw computer worden geplaatst) om de website te laten functioneren, de website te helpen analyseren om onze dienstverlening te verbeteren of voor marketing doeleinden.

Privacybeleid