Vrijwilligers

Maak iemand met dementie gelukkiger!

Een uurtje per week

Wil jij ook een uurtje per week iets bijzonders betekenen voor iemand anders? Laat jij dan iemands ogen weer stralen en zorg jij ervoor dat hij of zij zich weer gehoord of nuttig voelt? Wil je gezellig kletsen, een puzzel of een wandelingetje maken of gewoon even bij iemand zijn?

Misschien wil je de overbelaste medewerkers en mantelzorgers in een verpleeghuis tijdelijk wat ruimte geven, door hen even te ontlasten van de zorg van een bewoner. Of heb jij altijd al meer willen weten over dementie. Wellicht wil je weten of een opleiding of werk in de zorg voor mensen met dementie iets voor jou is? Of wil je graag helpen bij onze bijzondere activiteiten? Wat je reden ook is, je bent welkom bij ons. We hebben je nodig!

Hoe het werkt

Als vrijwilliger word je gematcht met een bewoner van een deelnemend verpleeghuis bij jou in de buurt, op basis van interesse, achtergrond of (vroegere) werkervaring. Dus iets wat de bewoner nog altijd aanspreekt. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat bij mensen met dementie het gevoelsleven en emoties het langste intact blijven. Daar ligt dus de toegang naar contact!

Je bezoekt de bewoner een uurtje per week om samen leuke dingen te doen. Dat varieert van samen een kopje koffie drinken tot een goed gesprek, een spelletje of iets leuks doen buiten de deur.

Voordat we je aan een bewoner voorstellen, volg je 2 workshops ter voorbereiding en maak je kort kennis met een PG (Psycho-Geriatrische) afdeling. Na afloop ontvang je een certificaat van deelname. Kosteloos. Lees meer daarover onder 'Opleiding en begeleiding' hieronder.

Wie zoeken we?

Bij Het Momentum gaan we uit van de individuele behoefte van bewoners van een zorginstelling. Onze vraag kan zich dus richten op een speciale achtergrond, een bepaald beroep, een bepaalde sport, etc. Daarnaast is het volgende belangrijk voor onze vrijwilligers:

 • Motivatie en enthousiasme;
 • Een minimale leeftijd van 18 jaar (in verband met vrijwilligersverzekering);
 • Het goed kunnen omgaan met mensen met geheugenproblematiek;
 • De eigen problemen thuis kunnen laten;
 • De normen en waarden van cliënten respecteren;
 • De medische geschiktheid om afgesproken werkzaamheden te verrichten;
 • Sociaalvaardig zijn en de Nederlandse taal spreken;
 • Bepaalde karaktertrekken zoals geduld en inlevingsvermogen;
 • Beschikbaarheid van 4 tot 8 uur per maand voor de bewoner;
 • Tijd voor opleiding en diverse bijeenkomsten;
 • Beschikbaarheid voor minimaal 1 jaar;
 • Een Verklaring Omtrent Gedrag kunnen overleggen.

Voorbereiding en begeleiding

Voordat je wordt voorgesteld aan iemand met geheugenproblematiek, volg je een korte voorbereiding van twee avonden en een begeleid bezoek aan een huiskamer van mensen met dementie. Deze voorbereiding wordt afgesloten met een certificaat.

Workshops

We vertellen je meer over de verschillende fasen van dementie en hoe je daarmee om kunt gaan. Ook geven we je diverse suggesties voor passende activiteiten. Je maakt kennis met de afdeling en kunt ervaren hoe je het mogelijke contact vindt.

Lees hier meer over de eigen workshops van Het Momentum

Begeleiding

Verpleeghuis

Je wordt tijdens je vrijwilligerswerk goed begeleid door een professional. Ook kun je altijd terugvallen op de aanwezige zorgmedewerkers. Afhankelijk van het verpleeghuis worden er ook nog optionele workshops aangeboden.

Het Momentum

Daarnaast is er ook de begeleiding door Het Momentum zelf zoals intervisie, contactmomenten en een reguliere nieuwsbrief met casussen en tips.

Per direct gevraagd

Wij zoeken vrijwilligers voor bewoners van:

Neem nu contact met ons op voor meer informatie!

Waarom?

Onze vrijwilliger Willem vertelt het je graag:

 

Op de wachtlijst

Heb je interesse, maar worden er nog geen 'vrijwilligers' bij jou in de buurt gevraagd? Meld je dan vrijblijvend aan. Zodra we dan in de buurt zijn, nemen we contact met je op.

Ontmoeten en kennismaken?

Heb je interesse en wil je meer weten? We organiseren regelmatig voorlichtingsavonden en workshops. Meld je aan voor één of meer van de activiteiten hieronder. Geen activiteit op dit moment? Neem dan contact op op om een afspraak te maken!

Activiteiten agenda

Op dit moment staan er geen activiteiten gepland. Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte!

Sorry, we konden geen berichten vinden. Probeer andere zoekterm(en).

Quote_icon_FFFFFF
Meike Smits
Specialist ouderengeneeskunde Ananz Wonen, Welzijn, Zorg

Top Sylvia, dat wat jij, met jouw persoonlijke ervaringen, met Het Momentum tot stand brengt in de zorg voor mensen met dementie.

Quote_icon_FFFFFF
Jessie Thijssen
Teamleider Akert Ananz Wonen, Welzijn, Zorg

Het Momentum is een mooi vrijwilligersinitiatief. Ik ben er trots op dat het als eerste bij ons op locatie Akert wordt vormgegeven. Ik zie het dagelijks; het zijn de kleine dingen en de extra aandacht die het doen!

Quote_icon_FFFFFF
Antoinette van der Linden
Mantelzorgster

Bedankt Sylvia, voor je geweldige inzet. Het Momentum is echt iets moois!

Quote_icon_FFFFFF
Corine van Overbeek
Huiskamerassistente Ananz Wonen, Welzijn, Zorg

Dit is werkelijk zo'n mooi project, met hart en ziel tot stand gekomen. Waarbij de bewoner zich weer gekend en erkend zal voelen. Ik verwacht dat er veel mensen geraakt gaan worden.

Quote_icon_FFFFFF
Marion van Zoom
Voormalig MBA Directeur Ananz Wonen, Welzijn, Zorg

Het is heel waardevol te zien dat met deze vorm van één op één aandacht van Het Momentum nog altijd mooi contact mogelijk is. 

Quote_icon_FFFFFF
Annekie Dunnink
Verzorgende IG Zorgcombinatie Noorderboog

Dit is echt geweldig! Goed over nagedacht ook door scholing te geven! Echt een top project voor het (pg)verpleeghuis! Een perfect middel in de strijd tegen eenzaamheid!

Quote_icon_FFFFFF
Trude Nijhoff
Vrijwilligster

Ik geniet van de hartverwarmende momenten, die je als vrijwilliger van Het Momentum zomaar kunt meemaken!

Quote_icon_FFFFFF
Lia Marcussen
Mantelzorgster

Het is jammer dat jullie (nog) zo ver weg zitten, hadden jullie maar onderdelen in de Randstad. Dat zou helemaal top zijn voor mijn vader. Ik volg jullie wel, leer er een hoop van als mantelzorgster!

Quote_icon_FFFFFF
Jury rapport
Anneke van der Plaats Award 2019

Wat de jury betreft is er bij Ananz in samenwerking met Het Momentum een prachtig initiatief ontstaan, waarbij vrijwilligers worden ingezet in de zorg voor mensen met dementie.