# Wat kan er nog wel

Schikt het?

Geschreven door Amiad Ilsar, medewerker welzijn Cordaan Zorgcentrum Beth Shalom, Amsterdam

Het is woensdagochtend even voor half twaalf. Ik zie mevrouw in de gang lopen. We zitten met een aantal medebewoners van het verzorgingshuis aan een ronde tafel. Ik zie haar door de ruiten en de geopende deuren tegenover mij. Deze ruimte tussen twee woonkamers in en tegenover de lift wordt de tuinkamer genoemd. In relatie met deze naam is het zeer toepasselijk om hier te bloemschikken vandaag. We zijn hier eigenlijk elke woensdagochtend. Hier is de etage waar rond de dertig mensen met dementie wonen en zorg in vier verschillende aaneengekoppelde ruimten krijgen. Mevrouw passeert van links naar rechts in mijn gezichtsveld. Een beetje voorovergebogen lopend, de grijze krullen wiebelen mee met de deining van haar typerende loopje. Ik roep haar bij haar naam en als een goederentrein die een noodstop maakt, komt ze tot stilstand enkele meters verder van het punt waar ik haar riep. 

Ik herhaal haar naam. Ze staat nu stil en draait zich een klein beetje naar mijn richting. Ik roep haar nogmaals en nu maakt ze de draai. Door de geopende opengeslagen deuren roep ik haar nogmaals. We hebben oogcontact en ze loopt mijn richting op. Aan tafel zitten nog een aantal bewoners, elk van hen in een ander stadium van het schikken van de bloemen.  

Ik nodig haar uit naast mij te gaan zitten. Zitten is moeilijk voor haar. Net als vele mensen met dementie is de activiteit zitten lastig uit te voeren. De vraag is eerst wat de betekenis is. Wat moet er gedaan worden en vervolgens moet het werkwoord zitten om worden gezet in bewegingen. Maar na een tijdje te hebben gestaan naast de tafel gaat mevrouw naast mij zitten. Ik geef haar een bosje bloemen. Vijf bloemen in de kleurencombinatie roze met wit. Ze kijkt aandachtig als ik de bloemen aan haar overhandig. Ze legt het bosje voor haar neer op tafel. Ik benoem een aantal bloemen. Ze reageert niet, als ik mevrouw vraag welke bloem dat is. De naam van de bloem is niet belangrijk voor mij. Het gaat er niet om of mevrouw wel of niet de namen van de bloemen weet. Het is geen examen of kwis. Mijn doel is haar hersenen te prikkelen. Ik pak een chrysant, met de grote hoeveelheid bladeren en dikke steel is het een geschikte bloem om de schikking mee te beginnen. Mevrouw houdt de steel vast in haar hand. Ik geef haar twee hoogten aan waar ik de bloem kan knippen. Ze kijkt en denkt actief mee. “Hier”, zegt ze bij de hogere optie. Zodra ze deze beslissing heeft gemaakt, knip ik de bloem die mevrouw in haar handen heeft. 

Ik geef mevrouw de mogelijkheid door deze kleine beslissing haar gevoel van zelfbeschikking te behouden. Het is niet mijn bloemstuk voor haar, Ik heb er geen licensie op. Het is een bloemstuk van mevrouw, waarin ik alleen faciliteer op de momenten dat mevrouw dit niet meer kan. 

Ik geef mevrouw een volgende keus in het plaatsen van de geknipte bloem. Ik vraag “Moet de bloem hier of hier?” Ik laat de plaats zien en geef haar de bloem in de hand. Ze pakt met haar hand haar ketting waar chai (leven in het Hebreeuws) op staat. Ze vraagt aan mij of de letters goed staan. Ze doelt op de richting van de letters; Hebreeuws schrijf je van rechts naar links . Het klopt zeg ik haar en neem de bloem van haar over. Deze zet ik in de oase. 

De volgende bloemen volgen. Als het bloemstukje klaar is, bekijkt ze de bloemen. Er is focus en ze zegt dat het mooi is. Vervolgens zit mevrouw nog een twintigtal minuten tot ze opstaat en haar weg vervolgt. Het bloemstukje als stille getuige van een contactmoment in het leven van mevrouw. 

DEEL DIT VERHAAL
Facebook
LinkedIn
E-mail
WhatsApp

Lees meer

Genieten hoor! Teruggekomen in een van de ruimtes van de ‘dagbeleving’ gingen we ...

Omdat we nu onze bewoners niet mogen bezoeken, kiezen we voor een andere ...

Blijf ons volgen!

Schrijf je in en ontvang onze mooie verhalen, nieuws en activiteiten automatisch per e-mail.

Hoofdmenu

Contact

Bel zelf

Bestuurslid Het Momentum Sylvia Eickholt

Akert 64 – 5664 RJ Geldrop

Word gebeld omdat ...

Volg ons

Schrijf je in en ontvang onze mooie verhalen, nieuws en activiteiten automatisch per e-mail.

Deze website maakt gebruik van “cookies” (tekstbestandjes die op jouw computer worden geplaatst) om de website te laten functioneren, de website te helpen analyseren om onze dienstverlening te verbeteren of voor marketing doeleinden.

Privacybeleid