Recept

Lekker hapje fingerfood: garnalenkoekjes met tomatenjam

Genieten van lekker eten is ook voor veel mensen met dementie ontzettend belangrijk. Eetmomenten zijn het hoogtepunt van de dag, hoor ik bewoners van verpleeghuizen vaak zeggen. Wanneer de handmotoriek minder wordt, kan 'eten met je handen' uitkomst bieden. Dit gerecht sluit daar perfect bij aan; het is heel smakelijk met een beetje pit en tijdens het bakken van de koekjes ruikt het heerlijk in huis.

Dit gerecht is een recept uit het inspiratie-kookboek 'Toen was koken heel gewoon'. Ben je benieuwd naar het boek? Een link naar meer info vind je onderaan het recept ↓

Begin met de tomatenjam, omdat de jam moet afkoelen heeft hij wat meer tijd nodig.

Ingrediënten voor een schaaltje tomatenjam:

  • 150 gram tomaat
  • 3 cm rode peper
  • 2 el agavesiroop of honing of suiker
  • 3 el citroensap
  • Snuf zout en flink wat vers gemalen peper
  • 2 gram marmello zonder suiker (vruchtenpectine = natuurlijk geleermiddel)

Bereiding:

  1. Snijd de tomaat in blokjes.
  2. Verwijder de zaadjes van de rode peper en snijd in reepjes.
  3. Doe alle ingrediënten voor de tomatenjam (behalve de marmello) in een kleine pan.
  4. Leg het deksel op de pan en breng aan de kook.
  5. Zet het vuur laag en laat de tomaten in 10 minuten zacht en gaar koken.
  6. Voeg marmello toe en kook de jam nog 1 minuut.
  7. Giet de jam in een schaaltje en laat afkoelen.
  8. Roer nog eens goed door en proef even.
  9. Misschien vind je het lekker om er nog wat extra zout of citroensap bij te doen.

Ingrediënten voor 6 garnalenkoekjes:

  • 125 gram garnalen
  • 1 lente-ui
  • 125 gram speltbloem
  • 1 ei
  • 1⁄2 tl zout
  • 125 ml ijswater
  • versgemalen peper
  • olijfolie

Bereiding:

  1. Snij de garnalen in grove stukjes en de lente-ui in plakjes.
  2. Doe bloem, ei, zout, en ijswater in een mengkom. Draai boven de kom een paar keer aan de pepermolen roer tot een glad beslag.
  3. Voeg de garnalen en lente-ui toe en roer het beslag goed door.
  4. Verhit een koekenpan met 1 el olijfolie.
  5. Schep met een juslepel 3 hoopjes beslag in de pan.
  6. Gebruik een vork om ze wat af te platten, tot ze een diameter van ongeveer 10 cm hebben.
  7. Bak ze aan elke kant 3 tot 4 minuten tot ze gaar en bruin zijn.
  8. Serveer de warme koekjes met de tomatenjam.

Het recept komt uit het boek ‘Toen was koken heel gewoon’, voor meer info over dit inspiratie-kookboek klik HIER.

Download hier Recept Lisette Bossert voor Het Momentum Garnalenkoekjes met tomatensaus

deel dit