Recept

Geurige herinneringen met deze overheerlijke aardbeienkwarktaart!

"Het is lente, voelen jullie het ook? Buiten ruikt het naar voorjaar, wat is dat toch heerlijk! Helaas veroorzaken ouderdom, dementie en tegenwoordig ook covid bij heel veel mensen een vorm van geurverlies. Nu het net lente is, realiseer ik me des temeer wat een groot gemis dat moet zijn. In de keuken kun je een deel van het geurverlies compenseren door te werken met textuurverschillen, gebruik te maken van geurherinneringen of door smaakopwekkende kleuren te gebruiken.

Neem deze taart, de vulling is romig maar geeft wel weerstand, de bodem is veerkrachtig, iets vettig en licht kruimelig, de kleur roze associëren we met zoet. De verse aardbeien hebben hun eigen bite en roepen waarschijnlijk smaakherinneringen aan de warme dagen van destijds op!

Ik zou zeggen, ga lekker met elkaar de keuken in, bak samen deze heerlijke taart, haal zoete aardbeien-herinneringen op en geniet op je eigen wijze van de komende lente."

Lisette Bossert, voorjaar 2021

Aardbeienkwarktaart

Ingrediënten voor 10 flinke punten:

Voor de bodem:

  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram suiker
  • Snuf zout
  • 2 eieren
  • 100 gram gesmolten boter

Voor de kwarkvulling:

  • 450 gram volle kwark
  • 450 gram aardbeien
  • 185 gram suiker
  • 10 blaadjes gelatine
  • 250 ml room
  • 1 citroen

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  2. Doe meel, suiker, zout, eieren en boter in een kom en klop het met een garde of mixer tot een beslag.
  3. Leg een vel bakpapier op de bodem van een springvorm van 24Ø.
  4. Schep het beslag in de vorm en bak deze in 20 minuten gaar. Laat enigszins afkoelen.
  5. Week de gelatine 10 minuten in ruim water.
  6. Pers de citroen uit, schenk het sap samen met de suiker in een pan. Breng dat aan de kook en draai het vuur dan uit.
  7. Laat het water uit de geweekte blaadjes gelatine lopen en voeg ze al roerend toe aan het citroensap, blijf roeren tot ze zijn opgelost.
  8. Pureer 200 gram aardbeien met de staafmixer en roer de puree door de kwark.
  9. Roer het gelatine-mengsel door de kwark.
  10. Klop de slagroom lobbig en spatel die zorgvuldig door het kwark-mengsel.
  11. Giet de kwarkvulling op de cakebodem en zet de taart in de koelkast om op te stijven.
  12. Snij de overgebleven aardbeien in tweeën en verdeel deze na 30 minuten over de taart.
  13. Zet de taart terug in de koelkast, laat hem daar nog 1.5 uur staan.
  14. Snij met een warm mes de taart los van de taartring en verdeel hem in punten.

Deze overheerlijke aardbeien-kwarktaart is één van de recepten uit het inspiratie-kookboek “Toen was koken heel gewoon”. 

Download hier Het Momentum recept van Lisette Bossert voor aardbeienkwarktaart

 

Trek in meer recepten?

Kijk dan op www.bossertkookwerken.nl!

deel dit