Recept
Geurig gebakken appeltjes met warme custard en slagroom
Rond de kerst plaatste Lisette een post op LinkedIn over een heerlijk en verwarmend gerecht: gebakken appeltjes met warme custard-vla en slagroom. Wetende dat veel zorgmedewerkers momenteel de veerkracht en/of menskracht missen om zoiets heerlijks voor hun bewoners te bereiden, bood zij zichzelf aan: Lisette komt graag naar jullie woon-zorglocatie om dit gerecht te maken. Afgelopen periode bakte zij samen met bewoners van zorgorganisaties door het hele land heel wat appeltjes goudbruin, ze kookten custard-vla en klopten verse slagroom. Lisette voerde heel veel mooie gesprekken met evenzo mooie mensen; ze spraken over favoriete smaken, over het vel op de pudding en deelden verassende keukenweetjes. ze haalden herinneringen op en aan het eind van de activiteit genoten ze met elkaar van het resultaat. Kortom het waren topdagen en Lisette deelt graag het recept met jullie!

Gebakken appeltjes met warme custard en slagroom
Ingrediënten voor 15 personen:
Gebakken appeltjes:
- 6 jonagold appels
- 50 gram roomboter
- 5 el vloeibare honing (uit de losse pols)
- 1/2 theelepel kaneel
- Scheut sinaasappelsap
Custardvla:
- 50 gram custard
- 1 zakje vanillesuiker
- mespuntje zout
- 1 liter volle melk
- 70 gram suiker
- slagroom
- 250 ml slagroom + 2 el suiker
Bereiding:
Gebakken appels:
- Schil de appels en snijd ze in vieren, verwijder het klokhuis en snijd de appelkwarten in schijfjes.
- Verhit de roomboter in een koekenpan, wanneer de boter bruist kun je de appeltjes toevoegen. Bak ze op middel-hoog vuur lichtbruin.
- Voeg nu de honing, kaneel en een flinke scheut sinaasappelsap toe.
- Roer dit even goed door, breng het sap aan de kook, zet het vuur dan laag.
- Smoor de appeltjes nog een minuut of 15 tot ze gaar en zacht zijn en het vocht is ingekookt tot een lekkere dikke saus.
Custardvla:
- Roer de custard, vanillesuiker en zout door elkaar, schenk hier 1 dl melk bij en meng dit goed.
- Spoel de pan waar je de vla in gaat koken om met koud water.
- Schenk de rest van de melk in deze pan en voeg daar de suiker aan toe. Verwarm de melk tot deze bijna kookt
- Schenk een scheut hete melk bij het custardmengsel, roer even goed door en giet dit weer terug in de pan met hete melk.
- Breng al roerende aan de kook (gebruik een garde) en laat de vla 2 minuten zachtjes doorkoken. Blijf de hele tijd goed roeren, vooral over de bodem.
- Als de vla goed is gebonden, is deze klaar om te serveren.
- Wil je de vla laten afkoelen leg dan een stuk plasticfolie direct op de vla, zo ontstaat er geen vel.
Slagroom:
- Klop de slagroom met de suiker luchtig.
Serveer de warme custard met de gebakken appeltjes en een lekkere toef slagroom.
Download hier het recept:
Het Momentum presenteert gebakken appeltjes en custard van Lisette Bossert :
Ook interesse in zo’n leuke activiteit binnen jouw verpleeghuis?