Recept

Appelmoes uit eigen keuken

Ga je op bezoek bij iemand met dementie? Neem een zak appels mee, ga tijdens de koffie samen schillen, proeven, ruiken en maak van de geschilde appels een heerlijke troostrijke appelmoes. Je zult het zien: er gaat een nieuwe maar bekende wereld open; de wereld van de smaakherinnering! Je ruikt een voorbijkomende appelgeur met een vleugje kaneel en in een fractie van een seconde buitel je terug in de tijd, terug naar een moment uit een ver verleden en dat, dat is pure magie!

Ingrediënten voor 2 personen

  • 250 gram goudrenetten
  • 250 gram jonagolds of een ander soort appel zoals cox, elstar of een mix
  • 50 ml water of appelsap
  • suiker naar smaak

Mogelijke smaakmakers

  • ½ kaneelstokje of ½ tl gemalen kaneel
  • Mespuntje gemalen kruidnagel
  • mespuntje vanillepoeder
  • 1 steranijs
  • Rasp van de schil van een kwart (biologische) citroen
  • Paar eetlepels honing (aan het eind van de bereiding toevoegen)

Bereiding

  1. Schil de appels, snij ze in vieren en verwijder het klokhuis.
  2. Snij de appelparten in stukjes of plakjes.
  3. Vul een pan met de appelstukjes en giet het water erbij.
  4. Voeg eventueel een smaakmaker toe.
  5. Breng het water aan de kook, leg de deksel op de pan maar laat een kiertje open, zet het vuur laag en kook de appels in ongeveer 15 minuten gaar.
  6. Pureer de appels, wil je een fijne appelmoes gebruik dan de staafmixer, wil je een compote gebruik dan de pureestamper.
  7. Is de appelmoes te dik (ligt aan het soort appel dat je gebruikt) voeg dan wat extra vocht toe.
  8. Proef nu samen met de bewoners of de appelmoes lekker is. Misschien heeft ’ie nog een schepje suiker of honing nodig of een snufje kaneel, voeg dat toe en proef opnieuw net zo lang tot jullie tevreden zijn.

Download hier het Momentum recept – Appelmoes uit eigen keuken als pdf!

deel dit