Sylvia Eickholt, initiatiefneemster Het Momentum

persoonlijk verhaal

Door Sylvia Eickholt

“Ik wil graag weten hoe ik later het beste kan omgaan met mensen met dementie”

Evi de Jong (19) is er stellig over. Na haar studie medische beeldvorming en radiotherapeutische technieken (MBRT) krijgt ze straks ook zeker te maken met patiënten met dementie. Deze mensen wil ze straks ook zo goed mogelijk begeleiden en geruststellen en dus wilde ze een jaartje meelopen als vrijwilliger bij ons. Om te ervaren hoe je het beste kunt handelen en om iets te begrijpen van mensen met dementie.

Match van korte woordjes en een aai

De match was gauw gemaakt. Mevrouw was al best in haar zelf gekeerd maar contact was nog altijd mogelijk. “Als je mijn moeder een aai over haar hoofd of hand geeft, heb je zeker haar aandacht! Mijn moeder geeft met korte woordjes en gebaren aan wat ze wil en dat is meestal wandelen,” aldus dochter en mantelzorger Marja. En inderdaad, dat werkte zeer goed en dat werd ook de manier van contact tussen Evi en mevrouw.

Mooie momenten!

Samen hebben ze in de afgelopen maanden heel wat gezellige uurtjes doorgebracht. In de tuin, in het dorp of gewoon in het huis. “Toen mijn moeder nog thuis woonde, liep ze graag door de tuin. Hier en daar een bloemetje planten of een ongewenst grassprietje verwijderen. Nu moeder in een rolstoel zit, kan ze zelf nergens meer naar toe en is ze van anderen afhankelijk. Ik werk zelf een aantal uren in de week en dan is het zo fijn dat ook Evi haar fijne momenten kan bezorgen!” Evi knikt. De glimlach van mevrouw bij het lekker snoepen van een ijsje of bij een fijne wandeling zegt boekdelen.

Het mooiste moment

Het mooiste wat Evi heeft meegemaakt? Dat was ongetwijfeld toen mevrouw haar hand pakte en zo duidelijk maakte dat Evi bij haar hoorde en niet bij anderen, die bij hun zaten. Een mooi blijk van vertrouwen en contact! Daarom is het zo jammer dat Evi door omstandigheden moet stoppen. Zowel voor Evi als voor mevrouw en haar dochter Marja. Evi kijkt goed terug op haar inzet als vrijwilligster en heeft zeker veel geleerd over mensen met dementie. In de cursus en in de praktijk. Dat zal haar straks kunnen helpen bij haar werk.

Dank je wel…

Wij zijn jou dankbaar voor je inzet, Evi en wensen je het allerbeste! Weet dat je altijd welkom bij ons blijft. Je hebt de lat hoog gelegd voor jouw opvolger, om mevrouw net zo te laten genieten zoals jij dat kon. Dank je wel.

deel dit