Over ons
Meer aandacht op maat maakt mensen met dementie gelukkiger.
Waarom Het Momentum
In februari 2019 moest ik afscheid nemen van mijn moeder, na haar verblijf van meer dan 8 jaar op de psychogeriatrische afdeling van een verpleeghuis. In alle jaren van haar ziekte merkte ik steeds weer dat zij, net als ik, nog altijd écht kon genieten van de momenten dat wij samen waren. In elke fase van de dementie glansden haar ogen weer net als vroeger.
Uit ervaring weet ik dus dat er nog zoveel mogelijk is tijdens een bezoekje. Dat je iemand echt even kunt terughalen uit de 'mist' van herinneringen en gelukkig kan maken. Ook al is het maar een moment. Tegelijkertijd heb ik vaak gezien dat helaas het kringetje van vaste bezoekers gaandeweg steeds kleiner wordt bij de meeste bewoners. En dat terwijl bezoek juist zo belangrijk is!
Hierdoor ontstond bij mij het idee van Het Momentum. Hoe geweldig zou het zijn als er wekelijks extra bezoek van een vaste vrijwilliger zou komen voor elke bewoner. Als mantelzorger of familie kan het een opluchting zijn te weten dat je naaste ook nog geregeld ander bezoek krijgt. Daarbij kan elk beetje extra aandacht echt wonderen doen en dat is prachtig om te ervaren. Als bewoner en als bezoeker!
Wij zijn begin 2018 gestart in de huiskamer van mijn moeder en al snel breidde de interesse voor ons project zich uit naar alle huiskamers van de 3 woonzorgcentra van deze organisatie in Geldrop-Mierlo en Heeze. Inmiddels zijn we ook aan de slag in Eindhoven en in Amsterdam en Diemen en zijn we in gesprek met diverse andere verpleeghuizen en gemeentes.
Naast de persoonlijke matches verzorgen we ook bijzondere activiteiten zoals onze 'Till we meet again'-vlogs, onze cabrio- en caravandag, onze zomerbijeenkomsten en de jaarlijkse rondtocht tijdens de Eindhovense Lichtjesroute. Ook bedrijven sluiten zich bij ons aan, zoals RITUALS die de bewoners van Beth Shalom Amsterdam namens Het Momentum een mooie verwenochtend bezorgde. Inmiddels hebben we ook al diverse mooie prijzen gewonnen voor ons initiatief. Met aandacht op maat, waarbij we steeds weer kijken wat iemand nog wél kan!
Sylvia Eickholt









Stichting Het Momentum
Op vrijdag 7 juni 2019 zetten wij als bestuur van Stichting Het Momentum onze handtekening bij Notariskantoor Annet Wijers. Door verder te gaan als stichting willen we onze organisatie zo transparant mogelijk maken en nog meer structureren. Wij blijven daarbij werken volgens onze overtuiging en onze missie:
Missie
Wij zijn een stichting die ervoor wil zorgen dat steeds meer mensen met dementie meer persoonlijke aandacht krijgen en daardoor zo lang mogelijk bij het leven betrokken blijven, binnen de mogelijkheden van dat moment.
Vrijwilligerscollectief
Via ons vrijwilligerscollectief proberen we zoveel mogelijk geslaagde matches van bewoners van verpleeghuizen en vrijwilligers te bereiken. Daarvoor werven wij vrijwilligers die passen bij de individuele zorgvraag en interesses. Wij leiden onze vrijwilligers op en begeleiden hen na de match. Indien gewenst verzorgen wij ook fondsenwerving namens het verpleeghuis voor deelname aan Het Momentum. Onze vrijwilligers zorgen voor zingeving en sociale benadering op maat. Afleiding dus voor de bewoner en een moment van rust voor de mantelzorger en zorgmedewerker.
Voorlichting en inspiratie
We willen zoveel mogelijk mensen laten ontdekken dat er met aandacht op maat nog zoveel wél kan voor iemand met dementie. Door ons vrijwilligerscollectief in te zetten als ambassadeurs van de mogelijkheden met de mooie verhalen uit de praktijk willen we de angst wegnemen voor het onbekende. Ook willen we zo graag jongeren inspireren om te kiezen voor de zorg. Hoe meer mensen gaan voor aandacht voor iemand met dementie, hoe beter! In wat voor vorm dan ook. Want er kan nog zoveel wél!

Sylvia Eickholt
voorzitter / secretaris

Cora Pannekeet
penningmeester

Yolanda Reincke
bestuurder
Wat doet de zorginstelling?
- Voert zelf de regie over de selectie vrijwilligers, die Het Momentum werft en voorstelt;
- Maakt de match tussen vrijwilligers en bewoners;
- Is aanspreekpunt voor de vrijwilligers tijdens de match.
Wat doet de vrijwilliger?
- Volgt een opleiding van twee avonden en een gedeeltelijk dagdeel;
- Bezoekt regelmatig (minimaal 1x per week) de bewoner met wie hij of zij gematcht is;
- Gaat naar intervisie wanneer mogelijk;
- Deelt verhalen en ervaringen ter inspiratie voor mede vrijwilligers of voor werving van nieuwe vrijwilligers.
Lees de mooie verhalen ...
Elk mens is uniek en heeft een eigen levensverhaal, interesses en gewoontes. Ook onze naaste met dementie. Voor écht contact is het essentieel dat we dit levensverhaal kennen en kunnen aansluiten bij interesses en gewoontes. Wat blijft belangrijk en waardevol? Wat kan er nog wél? Een gesprek over een vroegere baan, het gezin, een hobby of gewoon samen zijn en iets ondernemen, hoe klein ook? Het Momentum zorgt voor de passende match met een geschikte vrijwilliger. Zo kunnen we meer mooie momenten bieden aan iemand met dementie.