Over ons
Hoe het allemaal begon ...
Mijn moeder heeft 8,5 jaar achter gesloten deuren in het verpleeghuis gewoond. Stel je voor: jaren in een huiskamer zitten met gezelschap dat je niet zelf hebt uitgekozen, terwijl je niet snapt wat je daar doet. Mijn moeder mocht niet meer alleen naar buiten, er moest altijd iemand mee. En ‘die iemand’ was vaak niet beschikbaar. Dus ging mijn moeder vaak niet naar buiten en zat ze de hele dag aan tafel.
Ik was zo vaak mogelijk bij mijn moeder en haalde haar meerdere malen per week, in een poging haar verblijf zo prettig mogelijk te maken. Mijn grootste angst dat het contact met mijn moeder door dementie zou verdwijnen, waardoor ze echt eenzaam zou zijn, is gelukkig niet uitgekomen. Tot het einde toe hadden wij een intens contact. Anders dan vroeger, maar ook een mooi contact. Het best mogelijke in deze omstandigheden.
Dat contact bleek ook mogelijk bij mijn moeder’s medebewoners. Met persoonlijke aandacht door iets specifieks te benoemen of te doen wat bij iemand paste, kon je heel vaak nog contact maken. Mooi om te ervaren! Tegelijkertijd zag ik dat het aantal bezoekers bij alle bewoners schrikbarend terugliep. En dat terwijl juist bezoek het belangrijkste lijntje met de buitenwereld is, wat mensen langer alert houdt. Zeker als ze samen iets kunnen doen wat ze leuk vinden!
Hierdoor ontstond het idee van vrijwilligerscollectief Het Momentum. Matchen van goed voorbereide vrijwilligers met bewoners met dementie, op basis van gemeenschappelijke interesses of achtergrond. Meer mooie momenten dus voor meer mensen met dementie. Waardoor de ziekte van mijn moeder niet voor niets is geweest…

Visie
Missie
Met verbinding van iedereen die ‘iets met dementie heeft’, met de werving van nieuwe vrijwilligers en met opleiding op maat per doelgroep leveren we persoonlijke aandacht naar behoefte aan mensen met dementie en kennis, inspiratie en aandacht aan vrijwilligers, mantelzorgers en zorgmedewerkers.
Wat we al bereikt hebben ...
Het Momentum vrijwilligerscollectief is gestart als lokaal mantelzorger initiatief en is in 5 jaar uitgegroeid naar een landelijk erkend project. Ontstaan vanuit emotie staat het gevoel nog altijd centraal, ondersteund door praktische workshops.
Uit ervaring weten we dat de zorg voor iemand met dementie complex en slopend kan zijn en dat alle hulp welkom is. Ook weten we dat ondanks alles de band met iemand met dementie prachtig mooi kan blijven. Omdat er nog zoveel wél kan, als je in de gelegenheid bent om dat te zien!
Wij werken met onze workshops en ons vrijwilligerscollectief aan verbinding en inspiratie van iedereen die betrokken is bij de mens met dementie, om samen zoveel mogelijk mooie momenten te bereiken.
Wekelijks bezoek aan 150+ mensen met dementie.
6 Verpleeghuizen in regio Eindhoven en Amsterdam.
40+ Workshops georganiseerd.
20+ Gesponsorde activiteiten voor bewoners.
Erkenning met 1 nominatie en 3 awards.
Intensieve samenwerking met erkende partners zoals het Oranje Fonds.
Erkenning waar we trots op zijn
Bestuur
Sylvia Eickholt
Cora Pannekeet
Yolanda Reincke
Stichting Het Momentum
In 2019 was het tijd om ons ‘project’ om te zetten in een duurzaam initiatief. Op vrijdag 7 juni 2019 zetten wij onze handtekening bij Notariskantoor Annet Wijers voor de oprichting van Stichting Het Momentum.
Opleiding & Voorlichting
Omdat er nog zoveel wél kan!
Het Momentum wil zoveel mogelijk mensen laten ontdekken dat er met aandacht op maat nog zoveel wél kan voor iemand met dementie. Zo wil Het Momentum mensen verbinden die ‘iets hebben’ met dementie. Immers, als er meer mensen in een goede samenwerking iets voor iemand met dementie kunnen betekenen in zorg en welzijn, is dat winst voor iedereen!