Over ons

Meer aandacht op maat maakt mensen met dementie gelukkiger.

Echt contact, hoe kort ook, zo mooi voor jou én mij!

Waarom Het Momentum

In februari 2019 moest ik afscheid nemen van mijn moeder, na haar verblijf van meer dan 8 jaar op de psychogeriatrische afdeling van een verpleeghuis. In alle jaren van haar ziekte merkte ik steeds weer dat zij, net als ik, nog altijd écht kon genieten van de momenten dat wij samen waren. In elke fase van de dementie glansden haar ogen weer net als vroeger.

Uit ervaring weet ik dus dat er nog zoveel mogelijk is tijdens een bezoekje. Dat je iemand echt even kunt terughalen uit de 'mist' van herinneringen en gelukkig kan maken. Ook al is het maar een moment. Tegelijkertijd heb ik vaak gezien dat helaas het kringetje van vaste bezoekers gaandeweg steeds kleiner wordt bij de meeste bewoners. En dat terwijl bezoek juist zo belangrijk is!

Hierdoor ontstond bij mij het idee van Het Momentum. Hoe geweldig zou het zijn als er wekelijks extra bezoek van een vaste vrijwilliger zou komen voor elke bewoner. Als mantelzorger of familie kan het een opluchting zijn te weten dat je naaste ook nog geregeld ander bezoek krijgt. Daarbij kan elk beetje extra aandacht echt wonderen doen en dat is prachtig om te ervaren. Als bewoner en als bezoeker!

Wij zijn begin 2018 gestart in de huiskamer van mijn moeder en al snel breidde de interesse voor ons project zich uit naar alle huiskamers van de 3 woonzorgcentra van deze organisatie in Geldrop-Mierlo en Heeze. Inmiddels zijn we ook aan de slag in Eindhoven en in Amsterdam en Diemen en zijn we in gesprek met diverse andere verpleeghuizen en gemeentes.

Naast de persoonlijke matches verzorgen we ook bijzondere activiteiten zoals onze 'Till we meet again'-vlogs, onze cabrio- en caravandag, onze zomerbijeenkomsten en de jaarlijkse rondtocht tijdens de Eindhovense Lichtjesroute. Ook bedrijven sluiten zich bij ons aan, zoals RITUALS die de bewoners van Beth Shalom Amsterdam namens Het Momentum een mooie verwenochtend bezorgde. Inmiddels hebben we ook al diverse mooie prijzen gewonnen voor ons initiatief. Met aandacht op maat, waarbij we steeds weer kijken wat iemand nog wél kan! 

Sylvia Eickholt

Quote_icon_FFFFFF
Meike Smits
Specialist ouderengeneeskunde Ananz Wonen, Welzijn, Zorg

Top Sylvia, dat wat jij, met jouw persoonlijke ervaringen, met Het Momentum tot stand brengt in de zorg voor mensen met dementie.

Quote_icon_FFFFFF
Jessie Thijssen
Teamleider Akert Ananz Wonen, Welzijn, Zorg

Het Momentum is een mooi vrijwilligersinitiatief. Ik ben er trots op dat het als eerste bij ons op locatie Akert wordt vormgegeven. Ik zie het dagelijks; het zijn de kleine dingen en de extra aandacht die het doen!

Quote_icon_FFFFFF
Antoinette van der Linden
Mantelzorgster

Bedankt Sylvia, voor je geweldige inzet. Het Momentum is echt iets moois!

Quote_icon_FFFFFF
Corine van Overbeek
Huiskamerassistente Ananz Wonen, Welzijn, Zorg

Dit is werkelijk zo'n mooi project, met hart en ziel tot stand gekomen. Waarbij de bewoner zich weer gekend en erkend zal voelen. Ik verwacht dat er veel mensen geraakt gaan worden.

Quote_icon_FFFFFF
Marion van Zoom
Voormalig MBA Directeur Ananz Wonen, Welzijn, Zorg

Het is heel waardevol te zien dat met deze vorm van één op één aandacht van Het Momentum nog altijd mooi contact mogelijk is. 

Quote_icon_FFFFFF
Annekie Dunnink
Verzorgende IG Zorgcombinatie Noorderboog

Dit is echt geweldig! Goed over nagedacht ook door scholing te geven! Echt een top project voor het (pg)verpleeghuis! Een perfect middel in de strijd tegen eenzaamheid!

Quote_icon_FFFFFF
Trude Nijhoff
Vrijwilligster

Ik geniet van de hartverwarmende momenten, die je als vrijwilliger van Het Momentum zomaar kunt meemaken!

Quote_icon_FFFFFF
Lia Marcussen
Mantelzorgster

Het is jammer dat jullie (nog) zo ver weg zitten, hadden jullie maar onderdelen in de Randstad. Dat zou helemaal top zijn voor mijn vader. Ik volg jullie wel, leer er een hoop van als mantelzorgster!

Quote_icon_FFFFFF
Jury rapport
Anneke van der Plaats Award 2019

Wat de jury betreft is er bij Ananz in samenwerking met Het Momentum een prachtig initiatief ontstaan, waarbij vrijwilligers worden ingezet in de zorg voor mensen met dementie.

Stichting Het Momentum

Op vrijdag 7 juni 2019 zetten wij als bestuur van Stichting Het Momentum onze handtekening bij Notariskantoor Annet Wijers. Door verder te gaan als stichting willen we onze organisatie zo transparant mogelijk maken en nog meer structureren. Wij blijven daarbij werken volgens onze overtuiging en onze missie:

Missie

Wij zijn een stichting die ervoor wil zorgen dat steeds meer mensen met dementie meer persoonlijke aandacht krijgen en daardoor zo lang mogelijk bij het leven betrokken blijven, binnen de mogelijkheden van dat moment.

Vrijwilligerscollectief

Via ons vrijwilligerscollectief proberen we zoveel mogelijk geslaagde matches van bewoners van verpleeghuizen en vrijwilligers te bereiken. Daarvoor werven wij vrijwilligers die passen bij de individuele zorgvraag en interesses. Wij leiden onze vrijwilligers op en begeleiden hen na de match. Indien gewenst verzorgen wij ook fondsenwerving namens het verpleeghuis voor deelname aan Het Momentum. Onze vrijwilligers zorgen voor zingeving en sociale benadering op maat. Afleiding dus voor de bewoner en een moment van rust voor de mantelzorger en zorgmedewerker.

Voorlichting en inspiratie

We willen zoveel mogelijk mensen laten ontdekken dat er met aandacht op maat nog zoveel wél kan voor iemand met dementie. Door ons vrijwilligerscollectief in te zetten als ambassadeurs van de mogelijkheden met de mooie verhalen uit de praktijk willen we de angst wegnemen voor het onbekende. Ook willen we zo graag jongeren inspireren om te kiezen voor de zorg. Hoe meer mensen gaan voor aandacht voor iemand met dementie, hoe beter! In wat voor vorm dan ook. Want er kan nog zoveel wél!

 

Bestuurslid Het Momentum Sylvia Eickholt

Sylvia Eickholt

voorzitter / secretaris

Bestuurslid Het Momentum Cora Pannekeet

Cora Pannekeet

penningmeester

Bestuurder Het Momentum Yolanda Reincke

Yolanda Reincke

bestuurder

Wat doet de zorginstelling?

  • Voert zelf de regie over de selectie vrijwilligers, die Het Momentum werft en voorstelt;
  • Maakt de match tussen vrijwilligers en bewoners;
  • Is aanspreekpunt voor de vrijwilligers tijdens de match.

Wat doet de vrijwilliger?

  • Volgt een opleiding van twee avonden en een gedeeltelijk dagdeel;
  • Bezoekt regelmatig (minimaal 1x per week) de bewoner met wie hij of zij gematcht is;
  • Gaat naar intervisie wanneer mogelijk;
  • Deelt verhalen en ervaringen ter inspiratie voor mede vrijwilligers of voor werving van nieuwe vrijwilligers.

Lees de mooie verhalen ...