Over ons

Meer aandacht op maat maakt mensen met dementie gelukkiger.

Echt contact, hoe kort ook, zo mooi voor jou én mij!

Waarom Het Momentum

In februari 2019 moest ik afscheid nemen van mijn moeder, na haar verblijf van meer dan 8 jaar op een psychogeriatrische afdeling van een verpleeghuis. In alle jaren van haar ziekte merkte ik steeds weer dat zij, net als ik, nog altijd écht kon genieten van de momenten dat wij samen waren. Dan glansden haar ogen weer net als vroeger, in elke fase van haar dementie.

Uit ervaring weet ik dus dat er nog zoveel mogelijk is tijdens een bezoekje. Dat je iemand echt even kunt terughalen uit de 'mist' van herinneringen en gelukkig kan maken. Ook al is het maar een moment. Tegelijkertijd heb ik vaak gezien dat helaas het kringetje van vaste bezoekers gaandeweg steeds kleiner wordt bij de meeste bewoners. En dat terwijl bezoek juist zo belangrijk is!

Hierdoor ontstond bij mij het idee van Het Momentum. Hoe geweldig zou het zijn als er wekelijks extra bezoek van een vaste vrijwilliger zou komen voor elke bewoner. Als mantelzorger of familie kan het een opluchting zijn te weten dat je naaste ook nog geregeld ander bezoek krijgt. Daarbij kan elk beetje extra aandacht echt wonderen doen en dat is prachtig om te ervaren. Als bewoner en als bezoeker!

Wij zijn begin 2018 gestart in de huiskamer van mijn moeder en al snel breidde de interesse voor ons project zich uit naar de andere 2 huiskamers van dit woonzorgcentrum. Inmiddels zijn we ook in gesprek met diverse andere verpleeghuizen om daar ook aan de slag te gaan. Met aandacht op maat, waarbij we steeds weer kijken wat iemand nog wél kan! 

Sylvia Eickholt

Quote_icon_FFFFFF
Meike Smits
Specialist ouderengeneeskunde Ananz Wonen, Welzijn, Zorg

Top Sylvia, dat wat jij, met jouw persoonlijke ervaringen, met Het Momentum tot stand brengt in de zorg voor mensen met dementie.

Quote_icon_FFFFFF
Jessie Thijssen
Teamleider Akert Ananz Wonen, Welzijn, Zorg

Het Momentum is een mooi vrijwilligersinitiatief. Ik ben er trots op dat het als eerste bij ons op locatie Akert wordt vormgegeven. Ik zie het dagelijks; het zijn de kleine dingen en de extra aandacht die het doen!

Quote_icon_FFFFFF
Antoinette van der Linden
Mantelzorgster

Bedankt Sylvia, voor je geweldige inzet. Het Momentum is echt iets moois!

Quote_icon_FFFFFF
Corine van Overbeek
Huiskamerassistente Ananz Wonen, Welzijn, Zorg

Dit is werkelijk zo'n mooi project, met hart en ziel tot stand gekomen. Waarbij de bewoner zich weer gekend en erkend zal voelen. Ik verwacht dat er veel mensen geraakt gaan worden.

Quote_icon_FFFFFF
Marion van Zoom
MBA Directeur Ananz Wonen, Welzijn, Zorg

Het is heel waardevol te zien dat met deze vorm van één op één aandacht van Het Momentum nog altijd mooi contact mogelijk is. 

Quote_icon_FFFFFF
Annekie Dunnink
Verzorgende IG Zorgcombinatie Noorderboog

Dit is echt geweldig! Goed over nagedacht ook door scholing te geven! Echt een top project voor het (pg)verpleeghuis! Een perfect middel in de strijd tegen eenzaamheid!

Quote_icon_FFFFFF
Trude Nijhoff
Vrijwilligster

Ik geniet van de hartverwarmende momenten, die je als vrijwilliger van Het Momentum zomaar kunt meemaken!

Quote_icon_FFFFFF
Lia Marcussen
Mantelzorgster

Het is jammer dat jullie (nog) zo ver weg zitten, hadden jullie maar onderdelen in de Randstad. Dat zou helemaal top zijn voor mijn vader. Ik volg jullie wel, leer er een hoop van als mantelzorgster!

Quote_icon_FFFFFF
Jury rapport
Anneke van der Plaats Award 2019

Wat de jury betreft is er bij Ananz in samenwerking met Het Momentum een prachtig initiatief ontstaan, waarbij vrijwilligers worden ingezet in de zorg voor mensen met dementie.

Stichting Het Momentum

Op vrijdag 7 juni 2019 zetten wij als bestuur van Stichting Het Momentum onze handtekening bij Notariskantoor Annet Wijers. Door verder te gaan als stichting willen we onze organisatie zo transparant mogelijk maken en nog meer structureren. Hierbij staat uiteraard het behoud van ons grootste goed voorop: empathie en persoonlijke aandacht voor onze medemens met dementie.

Dankzij de inzet van onze vele vrijwilligers kunnen we al veel mensen wekelijks laten genieten van persoonlijke aandacht. Door te kijken naar wat er nog wél kan, door sociale benadering en door zingeving maken we voor hen dat moment wat mooier. Het is ons streven om zo veel mogelijk mensen met dementie te bereiken en ook voor hen meer persoonlijke aandacht te verzorgen. Gewoon, omdat het kan!

Bestuurslid Het Momentum Sylvia Eickholt

Sylvia Eickholt

voorzitter / secretaris

Bestuurslid Het Momentum Cora Pannekeet

Cora Pannekeet

penningmeester

Bestuurder Het Momentum Yolanda Reincke

Yolanda Reincke

bestuurder

Wat doet de zorginstelling?

  • Voert zelf de regie over de selectie vrijwilligers, die Het Momentum werft en voorstelt;
  • Maakt de match tussen vrijwilligers en bewoners;
  • Is aanspreekpunt voor de vrijwilligers tijdens de match.

Wat doet de vrijwilliger?

  • Volgt een opleiding van drie avonden en een dagdeel;
  • Bezoekt regelmatig (minimaal 1x per week) de bewoner met wie hij of zij gematcht is;
  • Gaat naar intervisie wanneer mogelijk;
  • Deelt verhalen en ervaringen ter inspiratie voor mede vrijwilligers of voor werving van nieuwe vrijwilligers.

Lees de mooie verhalen ...