Voorbereidingen nieuws

Eigen voorbereiding voor én door Stichting Het Momentum

Het Momentum heeft eigen workshops ontwikkeld voor de introductie van nieuwe vrijwilligers. De cursus wordt in eigen beheer verzorgd door Sylvia Eickholt, oprichtster van Het Momentum en tevens bevoegd docente. In de laatste week van januari 2021 vond de eerste workshop plaats, in opdracht van Zorg & Wonen Glorieux uit Eindhoven.

 

Volgens de visie van dr. Anneke van der Plaats

Tijdens de cursus wordt o.a. de visie van dr. Anneke van der Plaats toegelicht. Een visie die Het Momentum volgt en daarvoor in 2019 samen met Ananz Wonen Welzijn en Zorg werd onderscheiden met de prestigieuze Anneke van der Plaats Award.

 

Opzet workshops

De Momentum introductiecursus bestaat uit 3 delen en zit vol met interessante theorie, mooie afbeeldingen, praktische tips, praktijkvoorbeelden en inspirerende filmpjes. De reacties van de eerste deelnemers zijn zeer positief!

 

 

De invulling is als volgt:

Workshop deel 1

– Wat is dementie? 

– Welk gedrag kun je mogelijk verwachten en hoe kan je daarop anticiperen / reageren?

– Wat kan je nog allemaal wél ondernemen met iemand met dementie?

Workshop deel 2

In de tweede workshop maak je kort kennis met een Psycho-Geriatrische (PG-) afdeling binnen het verpleeghuis van jouw voorkeur. Dit gebeurt onder begeleiding van een zorgmedewerker of een ervaren vrijwilliger.

 

 

Workshop deel 3

In de derde workshop blikken we terug op deze kennismaking. Verder kijken we hoe het proces nu verder verloopt tot de match en daarna. Ook is er aandacht hoe we ons als Momentum vrijwilligers als gast gedragen binnen het verpleeghuis. We sluiten deze workshop af met uitreiking van de certificaten.

 

 

 Onze workshops in coronatijd

Corona heeft helaas ook invloed op de invulling van onze workshops. Zo hebben we de eerste workshop online verzorgd en zal de kennismakingssessie ditmaal plaatsvinden op een later tijdstip.


Trots

Stichting Het Momentum is er trots op nu eigenaar te zijn van een eigen lesmethode en hoopt hiermee ook vele vrijwilligers goed te kunnen voorbereiden op een mooie match en vele mooie momenten!