# Persoonlijk verhaal

Onze honden als trouwe bezoekers en troostbrengers

Vandaag, op dierendag, denk ik terug aan de speciale rol die onze honden Pip en Frits hadden tijdens het ziek zijn van mijn moeder. Zij kenden mijn moeder niet anders dan ziek en gingen mee in het proces van achteruitgang. Hoe gemakkelijk pasten zij zich aan van nog een enkele aai tot plaats maken voor de rolstoel en tevergeefs wachten op een teken van aandacht. Frits had daarin een speciale positie. Vanwege zijn kleine teckelpostuur kon hij gemakkelijk bij ons op schoot en zo mijn moeder zien, ook tijdens haar laatste periode in bed. Pip, onze golden retriever, ‘bewaakte’ daarbij de vloer en lag altijd in haar buurt.

Troosthonden

Het is wonderbaarlijk hoe goed onze huisdieren zich aanpassen en onze stemming aanvoelen. Niets voor niets dat er na veel tragische gebeurtenissen steeds vaker een zogenaamde ’troosthond’ wordt ingezet, een fenomeen dat is overgewaaid uit Amerika. En in veel verpleeghuizen zie je een hond op de werkvloer. Geweldig hoe veel bewoners daarvan opleven. Ook na het overlijden van mijn moeder, in de dagen dat ze bij ons was, waren Pip en Frits geweldig. In het begin was het uiteraard wat onwennig met de situatie in verband met drukte en tijdelijke aanpassingen in huis. De uitvaartverzorgster wist gelukkig raad en adviseerde om hen even onder begeleiding te laten kijken bij mijn moeder. Pip snuffelde even aan haar arm en Frits liep een paar rondjes rondom de baar en daarna was het goed. Frits leek nog wel kritisch te kijken naar de mensen die mijn moeder bezochten maar liet het wel gewoon toe. Natuurlijk lieten we hen nooit alleen met mijn moeder, al ben ik ervan overtuigd dat dat ook goed was gegaan.

Trouwe bezoekers

Onze honden lopen nog altijd automatisch naar het verpleeghuis, als we die kant opwandelen. Ze zijn eraan gewend dat ze vaak meegingen, in de 8 jaar dat mijn moeder daar woonde. Ze hebben als trouwe bezoekers veel warmte en plezier gebracht, ook aan andere bewoners. Daarom neem ik ze soms nog wel mee, als ik binnenloop bij de overige bewoners. En dat is zeker een aanrader voor iedereen met een vriendelijke hond want het is een groot plezier voor vele bewoners én voor jouw kameraad!

 

 

DEEL DIT VERHAAL
Facebook
LinkedIn
E-mail
WhatsApp

Lees meer

Helemaal naar haar zin heeft mevrouw het met Corine! Als voormalig kampioene sjoelen ...

Het is rustig in de huiskamer. De bewoners zitten aan tafel, eenieder verzonken ...

Blijf ons volgen!

Schrijf je in en ontvang onze mooie verhalen, nieuws en activiteiten automatisch per e-mail.

Hoofdmenu

Contact

Bel zelf

Bestuurslid Het Momentum Sylvia Eickholt

Akert 64 – 5664 RJ Geldrop

Word gebeld omdat ...

Volg ons

Schrijf je in en ontvang onze mooie verhalen, nieuws en activiteiten automatisch per e-mail.

Deze website maakt gebruik van “cookies” (tekstbestandjes die op jouw computer worden geplaatst) om de website te laten functioneren, de website te helpen analyseren om onze dienstverlening te verbeteren of voor marketing doeleinden.

Privacybeleid