nieuws

Een glimlach doet echt wonderen, ook bij dementie!

Humor en dementie; het is een combinatie die misschien niet meteen in je opkomt maar de interesse was groot om hier meer over te horen! Dat bleek donderdagavond 6 februari uit de hoge opkomst bij de workshop van Marcellino Bogers, expert in Humor in de zorg. De workshop was bestemd voor vrijwilligers, mantelzorgers en medewerkers van Ananz WWZ en Stichting Het Momentum, als prijs voor het winnen van de Anneke van der Plaats Award in oktober 2019.

Onvoldoende aandacht voor humor in de zorg

“Lachen is pijnstillend, ontspannend en helpt mensen om te gaan met hun angsten. Het beste contact met mensen met dementie begint met een glimlach. Ga recht voor die persoon staan, zodat je goed in beeld bent en glimlach! Het zorgt ervoor dat de persoon met dementie zich veilig voelt en zo wordt de basis voor contact gelegd,” aldus Marcellino. “Die glimlach maakt stofjes vrij waardoor iemand zich beter voelt, zowel degene die glimlacht als degene voor wie de glimlach bestemd is. Humor is juist niet de lolbroek uithangen maar met een gepast grapje op zijn tijd de spanning een beetje doorbreken. Het kan echt!”

Humor kan verlichting brengen

Met de nodige werkervaring in de zorg voor mensen met dementie en daarna als mantelzorger weet Marcellino als geen ander waar behoefte aan is. Voeg daarbij zijn jaren ervaring als cabaretier, waarin hij de kracht van de lach ontdekte. Hij heeft ontelbare malen ervaren dat een glimlach of een grapje een loodzware situatie wat lichter kan maken. In de workshop Humor en dementie stond hij uitgebreid stil bij de werking, de effecten en de mogelijkheden van gebruik van humor. De theorie werd afgewisseld met praktijkvoorbeelden en anekdotes, wat maakte dat de workshop een vrolijke verhandeling was, leerzaam en humoristisch!

Lachen mét mensen!

Het belangrijkste uitgangspunt was lachen mét mensen, nooit lachen over. En het maakte maar weer eens duidelijk dat er nog zoveel wél kan in de omgang met mensen met dementie. De bezoekers waren enthousiast en geïnspireerd. Dat biedt hoop op veel mooie momenten met een lach voor mensen met dementie en de mensen om hun heen!

 

Lees meer op de site van Waardigheid en trots, die hier ook aandacht aan besteedde.

 

 

deel dit