# Nieuws

“Kunnen jullie mijn moeder bezoeken in het verpleeghuis?”

Het was een dringende vraag uit Israel, die Stichting Het Momentum een jaar geleden ontving van Patrick, zoon van mevrouw Erna Harlaar-Asman. Omdat veel kinderen van bewoners van zorgcentrum Beth Shalom in Buitenveldert Amsterdam in Israel wonen, is bezoek schaars. Ondanks de zeer gewaardeerde inzet van alle medewerkers was er dringend behoefte aan extra afleiding.

Deze vraag sprak Sylvia Eickholt, oprichter van Stichting Het Momentum, direct aan. “Ons vrijwilligerscollectief is in 2018 ontstaan in de huiskamer van het verpleeghuis waar mijn moeder woonde. Als mantelzorger zag ik steeds weer de behoefte van veel bewoners aan meer persoonlijk bezoek, meer afleiding op maat. Al snel hadden we de eerste 15 vrijwilligers gevonden voor een persoonlijke match met een bewoner. De zingeving en sociale benadering tijdens deze wekelijkse bezoekjes van een ‘eigen’ vrijwilliger kunnen echt wonderen doen, zoals blijkt in de 4 andere verpleeghuizen, waar we nu actief zijn met meer dan 70 matches!”

Een uurtje per week

Het Momentum zoekt nu samen met zorgcentrum Beth Shalom naar geschikte vrijwilligers, die zich een uurtje per week inzetten voor een ‘eigen’ bewoner. Iedereen boven de 18 met empathie en geduld en die een uurtje per week tijd heeft, kan zich hiervoor aanmelden op info@hetmomentum.nl. De vrijwilligers krijgen een korte opleiding en een professionele begeleiding.

De match gebeurt op basis van de individuele zorgvraag en gedeelde interesses. Praten over een gezamenlijke achtergrond of interesse, een potje schaken met een fervent denksporter, een wandeling met de hond met een dierenliefhebber of samen een kopje koffie drinken. Er kan nog zoveel wél in elke fase van dementie.

Erkenning

Dat Het Momentum werkt, blijkt ook uit de erkenning die Het Momentum landelijk krijgt, zoals de toekenning van de Anneke van der Plaats Award in 2019 en de Nationale Vrijwilligersprijs Lokale Initiatieven in 2021, toegekend door de Vriendenloterij en het Ministerie van VWS.

Zorgorganisatie Cordaan, locatie Beth shalom

“Cordaan biedt zorg aan ca. 20.000 mensen vanuit 120 locaties in Amsterdam en regio. Ons zorgcentrum Beth Shalom met Joodse identiteit heeft veel aandacht voor Joodse feestdagen en tradities. Tegelijkertijd respecteert men de afkomst en levensbeschouwelijke overtuiging van elke bewoner. Dankzij het Oranje Fonds kunnen we nu met Het Momentum op zoek naar geschikte vrijwilligers voor persoonlijke matches met onze bewoners. Mensen met of zonder Joodse identiteit, iedereen die een uurtje per week iets leuks wil doen met iemand met dementie is welkom,” aldus Marion Hoitink, locatiemanager.

Informatie-avond

Op maandagavond 10 januari 2022 verzorgt Het Momentum een info-avond van 19.00 uur tot 20.30 uur in zorgcentrum Beth Shalom, Kastelenstraat 80 in Amsterdam, voor iedereen die geïnteresseerd is. Aanmelden kan vanaf nu via info@hetmomentum.nl.

Ter gedachtenis aan mevrouw Harlaar-Asman

(Mevrouw Harlaar en haar zoon Patrick in Israel in 2018)

Helaas kwam de samenwerking tussen zorgcentrum Beth Shalom en Het Momentum te laat voor mevrouw Harlaar. Als nagedachtenis hoopt men op veel mooie extra bezoekjes, waardoor mevrouw toch nog voor een glimlach kan zorgen bij haar medebewoners.

Lees meer op https://hetmomentum.nl/zorginstelling/Beth-Shalom/

 

DEEL DIT VERHAAL
Facebook
LinkedIn
E-mail
WhatsApp

Lees meer

Onlangs nam teamleider welzijn Veroni Haans 161 puzzel-prentenboekjes met als thema ‘Eten en ...

Wij zijn er bijzonder trots op dat we CabrioRentEvents.nl als nieuwe partner mogen ...

Blijf ons volgen!

Schrijf je in en ontvang onze mooie verhalen, nieuws en activiteiten automatisch per e-mail.

Hoofdmenu

Contact

Bel zelf

Bestuurslid Het Momentum Sylvia Eickholt

Akert 64 – 5664 RJ Geldrop

Word gebeld omdat ...

Volg ons

Schrijf je in en ontvang onze mooie verhalen, nieuws en activiteiten automatisch per e-mail.

Deze website maakt gebruik van “cookies” (tekstbestandjes die op jouw computer worden geplaatst) om de website te laten functioneren, de website te helpen analyseren om onze dienstverlening te verbeteren of voor marketing doeleinden.

Privacybeleid