erkenning

Ananz en Het Momentum winnen samen de Anneke van der Plaats Award 2019!

Op woensdag 9 oktober 2019 werd tijdens het congres ‘De wondere wereld van dementie’ bekend gemaakt wie van de 3 genomineerde projecten de Anneke van der Plaats Award 2019 won. De Award is bedoeld voor medewerkers in de zorg die zich op een speciale manier inzetten of een bijzonder project kiezen om het leven van mensen met dementie te verbeteren, volgens het gedachtegoed van Anneke van der Plaats. Hoe trots zijn wij dat we na 1,5 jaar nu al deze landelijke erkenning hebben ontvangen, samen met Veroni Haans van Ananz, onze samenwerkingspartner vanaf het begin. We konden dit project starten dankzij een tegemoetkoming in de opstartkosten van het Oranje Fonds.

Wie is Anneke van der Plaats?

Dr. Anneke van der Plaats is sociaal geriater, wetenschapper, docent en adviseur. In 1983 heeft zij de eerste dagopvang voor ouderen in Nederland opgezet. Zij heeft vanaf 2000 wetenschappelijke kennis en complexe wetenschappelijke theorieën omtrent dementie vertaalt naar de dagelijkse praktijk. De door haar ontwikkelde Omgevingszorg, gericht op mensen met een beschadigd brein en de Brein Omgeving Methodiek (BOM™) om Omgevingszorg op een goede manier toe te passen, heeft een nieuwe kijk op zorg voor mensen met dementie gebracht, die zich in de praktijk bewezen heeft. Daarnaast is zij medeauteur van diverse boeken, waaronder De Wondere Wereld van Dementie (2008), Het demente brein (2014) en De dag door met dementie (2016). In 2016 is de Anneke van der Plaats-Foundation opgericht.

Reden genoeg om een award te vernoemen naar Anneke van der Plaats, met als doel de toepassing van haar gedachtegoed over Omgevingszorg™ en de Brein Omgeving Methodiek™ (BOM™) te stimuleren en blijvend te streven naar het geluk van mensen met dementie.

Brein Omgeving Methodiek

We hebben de award gewonnen omdat ons project precies past in de Brein Omgeving Methodiek, zoals die door Anneke van der Plaats is uitgedacht. Met de matches die wij samen met Ananz verzorgen voor haar bewoners met dementie, volgen wij deze methodiek binnen de dag- en tijdsbesteding door afleiding op maat te bieden met de juiste vrijwilliger.

Eer

Het was een grote eer om ook Anneke van der Plaats zelf nog te mogen ontmoeten. Anneke is voormalig verpleeghuisarts en dé autoriteit op het gebied van zinvolle zorg voor ouderen met dementie en naamgever van de award. Zij kwam ons na de uitreiking persoonlijk feliciteren, wat voor ons zeer waardevol was.

Dank

Dankzij onze vrijwilligers kunnen wij doen wát we doen. En daarom bedanken we hen van harte, evenals alle andere mensen die ons helpen bij het verzorgen van de mooie matches!

deel dit